Most bajos csak igazán újnak lenni a cégnél

2016.01.07. 10:49

A munkavállalók bejelentésébe 4 új adat került 2016-tól. Meg kell adni a dolgozó végzettségét, szakképzettségét, szakképesítését, illetve az ezt igazoló okiratot kibocsátó intézmény nevét és az okiratszámát, írja közleményben a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Emiatt előfordulhat, hogy dolgozó nem tud majd munkába állni: a bejelentés nélkül való foglalkoztatás milliós bírsággal járhat, ám a könyvelőket is megbírságolják, ha adathiányos bejelentést küldenek be.

Megoldás helyett kiskapu

Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a kitöltési útmutatóban létrehozott egy „szakképesítéssel nem rendelkezik” rubrikát, az egyesület becslése szerint a bérszámfejtők minden második bejelentésnél ezzel, vagy valami hasonló szöveggel egyszerűen átlépik majd a bejelentést.

Az ellenállást azért is tartják jogosnak, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium a pályaelhagyókra vonatkozó adatok begyűjtéséért nem kíván tenni semmit.

Ruszin Zsolt, az egyesület alelnöke szerint nincs racionális magyarázat arra, mit könnyít meg vagy tisztáz a rendelkezés. Nemhogy diplomát, de OKJ-s végzettséget vagy akár csak érettségit sem szerezhetne senki, ha nem adta volna be annak idején az összes adatot.Márpedig az okámányokat kiállító intézmények továbbítják ezeket az adatokat a hatóságoknak, tehát már rég rendelkeznek velük. „Minden ott van az adóhatóság nyilvántartásában, erre képezték az adóazonosító számot” – mondta el az Üzletrésznek. Hozzátette: „Százával keresnek meg minket a könyvelők és kérdezik döbbenten, mi ez és mire jó? Ha a minisztériumon és az adóhatóságon múlik, soha semmilyen adat nem lesz feldolgozva, viszont egyre csak gyűjtik.”

Az egyesület álláspontja szerint ha néhány év múlva kiderül, hogy a hiányos bejelentések és a historikus adatok hiányában az előírás nem érte el a célját, akkor egyszerűen kivezetik a rendelkezést a jogszabályból – ahogy ez már korábban is többször előfordult.

A dolgozók dolgozni szeretnének

Az adatok a minisztériumoknál és az Oktatási Hivatalnál rendelkezésre állnak, csupán össze kellene fésülni azokat a NAV munkáltatói bejelentéseivel. Az MKOE erre javaslatot is tett, de az elmúlt fél évben még választ sem kaptak. Az új szabályozást elhibázottnak tartják, amely csak növeli az adminisztrációt. Szerintük az jár jól, aki a kormány intézkedéséig inkább kivár. „A dolgozók dolgozni szeretnének, nem pedig a bizonyítványukat mutogatni” – tette hozzá Ruszin Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK