A bankok felkészültek a csokra

2016.01.08. 17:07

Az eddigi tapasztalatok szerint az ügyfelek általános információkat kérnek az új családi otthonteremtési kedvezményről a bankoktól. A pénzintézetek ügyviteli, informatikai fejlesztéseket hajtanak végre ezekben a hetekben, hogy minél előbb tudják fogadni az igényléseket - közölte Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.

A főtitkár szerint a bankok zöme teljes kapacitással a felkészülésre koncentrál, így január közepétől már nagy számban tudják fogadni az igényléseket. Hozzátette, kiugró az érdeklődés a 3 és több gyermek után járó, 10 plusz 10 millió forintos támogatás iránt, és sokan már folyamatban lévő építkezés miatt érdeklődnek.

Áttevődött a fókusz

Míg tavaly főként használt lakás vásárlásához, valamint a meglévő lakás bővítéséhez igényelték a csok kedvezményt, a mostani változtatások hatására a fókusz áttevődött az új lakás vásárlására vagy építésére - számolt be Kovács Levente. Hozzátette, az intézkedés a lakásépítési piac bővülésén keresztül a nemzetgazdaság élénkülését is támogatja.

A főtitkár kitért arra is, hogy a bankszektorban 2500 hálózati egység ügyintézőit kell felkészíteni a támogatással és a kedvezményes hitellel kapcsolatos kérdések megválaszolására. A csok azoknál a hitelintézeteknél lesz elérhető, amelyek rendelkeznek az erre vonatkozó állami keretszerződéssel. A lakossági fókuszú bankok és takarékszövetkezetek jellemzően kínálják a terméket.

Készülnek a bankok

A K&H-nál várhatóan 2016. január végétől nyújthatóak be az új feltételeknek megfelelő kérelmek mind a csokra, mind az állami támogatású, lakáscélú hitelekre. 

Az FHB Bank arról számolt be, hogy elsőként nála igényelhető az új támogatási forma, ráadásul annak valamennyi változata, már január 4-től. Az első igényléseket már be is fogadta a bank.

Az OTP Bank január 7-től közel négyszáz fiókjában befogadja a csok és az ahhoz kapcsolódó, kamattámogatott hitelek iránti igényeket.

Az Erste arról tájékoztatott, hogy az átalakításokat gyorsan fogja végrehajtani a bank, és az átalakított termék hamarosan elérhető lesz.