Fogynak a cégek még mindig

ingatlan, ingatlanpiac
Az ingatlanszektor az országos átlag felett teljesített
Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány évben már csökkenő cég darabszám jellemzi a magyar gazdaságot. Az új cégek alapításának száma már 2011-ben visszaesett, de a cég darabszám még 2013-ban is emelkedett, csak ezután kezdett ereszkedésbe, áll a Bisnode elemzésében.
Vágólapra másolva!

Immáron negyedik éve

folyamatosan gyengül a cégalapítási kedv

hazánkban, melynek eredményeként 2015-ben – a 2011-es csaknem 50 ezres csúcs fele – alig 25 ezer új vállalkozás alakult. A 2012-es több mint 20 százalékos visszaesés az újonnan létrejövő cégek számában 13-14 százalékra mérséklődött 2013-ban és 2014-ben. Ezt tavaly újra intenzívebb – 16 százalékos – csökkenés követte. Ennek oka 2014-ben és 2015-ben már nem annyira a válság, mint a szigorodó jegyzett tőkekövetelmény volt.

A cégalapításban idén sem várható trendfordulat,

ugyanakkor az új törvényi szabályozásnak köszönhetően egy pénzügyileg stabilabb vállalati szféra alakulhat ki hazánkban, világít rá Keleti József, a Bisnode Country Managere.

Sok a cégtörlés is

Az új cégek számának csökkenése jelentős szerepet játszott a működő vállalkozások számának csökkenésében is. Míg 2013-ig növekvő működő cégszám jellemezte Magyarországot, 2014-gyel kezdve megfordult a trend. Az új cégek alakulásának csökkenése mellett az elmúlt években

egyre nagyobb számban törölnek társas vállalkozásokat,

ami ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a működő cégek statisztikáját. 2015 folyamán több mint 50 ezer cég szűnt meg, 9200-zal több, mint az előző évben.

A csökkenő trend ellenére

akad néhány iparág, amely az országos átlagon felül teljesített.

Ilyen az ingatlanszektor, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vegyipar. Míg az ingatlanban utazó cégek 6,6 százalékot nőttek – igaz, ez így is

kevés volt a megszűnt vállalkozások ellensúlyozásához –,

a többi egészen minimális – 1 százalék alatti – növekedést tudott felmutatni. A legnagyobb arányban a textiliparban, a nagykereskedelemben, a papíriparban és az építőiparban csökkent a cégek száma, meghaladva a 3 százalékot.

Az ingatlanszektor az országos átlag felett teljesített Forrás: AFP

Egyetlen megye sem kivétel

Megyei bontásban viszont kivétel nélkül

az összes közigazgatási egységben csökkent a vállalkozások száma.

Egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés Komárom-Esztergom, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt, ahol több mint 3 százalékkal kevesebb cég maradt 2016 elejére. Bács-Kiskun, Csongrád, Pest, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyékben viszont 1 százalék alatt tudott maradni a vállalkozások számának csökkenése, és közülük Tolna megye volt az egyetlen, ahol a mérsékelt csökkenésben az új cégek számának 2,54 százalékos növekedése is közrejátszott. Az országos 1,74 százalékos csökkenésnél jobb értékkel találkozhatunk még Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Vas és Hajdú-Bihar megyében is.

Csendes optimizmus

A Bisnode szerint várhatóan idén is a csökkenés a tendencia, de lassabb ütemben.

A cégalapítási szabályok szigorítása továbbra sem kedvez

a vállalatalapítási kedv javulásának, ugyanakkor

elősegíti egy tőkeerősebb gazdaság kialakulását.

A cégmegszűnések száma rekordot döntött 2015-ben, ám az újonnan induló felszámolási, csőd- és kényszertörlési eljárások száma már enyhe visszaesést mutat. A piac tisztulási folyamata a vége felé közeledik.