Az író fújta le az IKSZ eseményét, mert nem is írt szingliadóról

népességkutatás, demográfia, Újszülöttek klasszikus zenét hallgatnak egy kassai magánkórház szülészeti osztályán
Vágólapra másolva!
Benda József, a népességnövekedést beindításáról szóló könyv írójának kérésére fújta le az IKSZ a sok vitát kiváltó eseményt. Benda József elmondása szerint a KDNP ifjúsági tagozata félremagyarázta az írását, A szakadék szélén című könyvében nem is tett olyan javaslatokat, amiket az IKSZ neki tulajdonított. A könyv konkrét javaslatokat taglaló fejezetében tényleg nem szerepel például az elhíresült szingliadó ötlete.
Vágólapra másolva!

Már el is tűnt az internetről az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetsége hirdetése egy a hétre tervezett eseményről, amelyen a demográfiai válság megoldásairól vitatkoztak volna – a megvitatandó felvetések között több bizarr javaslat is szerepelt, például az, hogy a 30 év felettiekkel szingliadót kéne fizettetni, hogy az állam állja a fiatalok számára a „párkeresés költségeit”, valamint, hogy ne kaphasson magas állami beosztást olyan nő, akinek még nincs minimum három gyereke.

Perrel fenyegetnek

Az azóta törölt eseményhez hozzászólt a KDNP egyik tagja, a felháborodott kommentekre válaszolva azt írta, hogy ezek nem a KDNP, hanem a meghívott vendég, Benda József gondolatai, amelyeket csupán vitaindító gondolatként írtak le. (A teljes eseményleírás lentebb olvasható.)

Az esemény leírásában valóban az szerepelt, hogy ezek a javaslatok Benda József A szakadék szélén című könyvében szerepelnek.

A KDNP később egy közleményt is kiadott, amelyben perrel fenyegette azokat az újságírókat, akik azt állítják, hogy a KDNP egy új adó bevezetését támogatja.

a szingliadó ötlete nem szerepel Benda József könyvében

Megnéztük a KDNP pártalapítványa, a Barankovics Alapítvány által kiadott könyvben a konkrét javaslatokat tartalamazó fejezeteket. (Jövőkép: család- és gyermekbarát társadalom, és az azt követő főfejezeteket).

Megkerestük Benda Józsefet is, aki azt mondta, az esemény az ő kérésére került le az internetről. Elmondása szerint az, aki az esemény leírását készítette, félreértelmezte, vagy a kontextusából kiragadva közölte az ő javaslatait. Kifejezetten cáfolta azt, hogy szingliadót javasolt volna.

Benda József kérdésünkre azt válaszolta, nem tudja, ki írta az esemény összefoglalóját, amiről egyébként az internetről értesült, és az IKSZ nem konzultált vele, mielőtt azt nyilvánosságra hozták.

Benda József: A szakadék szélén című könyve Forrás: Origo

De ezek nem az én gondolataim, nem erről szól a könyv, ami itt megjelent" - mondta Benda József. Szerinte egy marketingfogás volt az IKSZ részéről, hogy ilyen provokatív szöveget raktak ki, ez azonban szerinte ellentmond a könyve üzenetének.

– mondta. Kérdésünkre elmondta, emiatt magát a rendezvényt sem fogják megtartani.

5 év alatt megduplázni

„A népességfogyás hazai okainak felderítése és a tendencia visszafordítása népünk jövőjének egyik meghatározója. (…) A több évtizedes tétlenség és reményvesztettség után egyre többen gondoljuk, hogy ki kellene végre dolgozni a nemzet eredményeket is felmutató, sikeres demográfiai stratégiáját” – a tavaly megjelent könyv így foglalja össze a javaslatai céljait.

Benda József a demográfiai válság megoldására tett, konkrét javaslatokat tartalmazó fejezetekben arról ír, hogy a magyar kormánynak 1-2 éve van arra, hogy az előző évekhez képest több tízezerrel több gyerek születését elősegítse, hogy még időben elkerülje a demográfiai összeomlást. Az általa javasolt „140 000 gyermek program” célja az lenne,

hogy 2020-ra megduplázódjon Magyarország termékenységi rátája

(ez jelenleg nőnként 1,3-1,4 gyerek).

2020-ra meg kéne duplázni a születő gyerekek számát Benda Jószef szerint Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Nincs szingliadó

Ennek elérésére több javaslatot is megfogalmaz, nagyrészt lehetséges állami intézkedéseket. „Nem elég csupán a családokat megnyerni: a családok értékrendjének, gondolkozásának megváltoztatását csak kisebb közösségeken keresztül érhetjük el – például a komaság népszokás megerősítésével”. Ez az ő felfogásában röviden azt jelentené, hogy támogatni kell, hogy a családok közeli barátai is segédkezzenek a gyerekek nevelésében. Hasonló céllal javasolja sokgyermekes szülőket („fogadjanak örökbe egy sokgyermekes családot”), gyerekek beiskolázását segítő önkéntes programok támogatását.

Feltételezhető, hogy ezt a javaslatot értelmezte úgy az IKSZ egyik tagja,

hogy abból az eseményleírásban ez lett: „a fiatalok nyújtsanak önkéntes segítséget a nagycsaládosoknak terheik és örömeik egy részének átvállalásával.”

A Célcsoportok és eszközök című fejezetben szó esik a szinglikről is, de a megadóztatásukról nem. Ehelyett ez szerepel javaslatként: „csoportos tréninggel személyiségfejlesztés, alkalmassá

A válás előtt állókkal kapcsolatban pedig azt írja: „konfliktuskezelés, kommunikáció, mediáció, akár kötelező családterápiás folyamatban, vagy rendezni a kapcsolatot, vagy segíteni egy méltányos lezárásban, vagy fölkészíteni őket egy újabb párkapcsolat kialakítására.”

Férfiakra is vonatkozna

A könyvben valóban szerepel olyan javaslat, hogy a pozíciók kiosztását kössék gyerekszámhoz, bár a könyv szerint ez férfiakra is vonatkozna. „A 35-40 éves korig, vagy

Először indítson el vagy neveljen fel 3 gyermeket, utána mutassa meg, hogy a közösség dolgaihoz is ért” – olvasható a könyvben. Ezt Benda József azzal indokolja, hogy akik túl fiatalon kerülnek vezető pozícióba, azok gyakran elfelejtenek a gyerekvállalással foglalkozni, ami szerinte ebben az életkorban a „legfontosabb feladat” lenne, illetve ez az életkor „tanulásra és tapasztalatok felhalmozására ideális.”

A könyv szerint az apákra is vonatkozna a háromgyermekes kvóta Forrás: Altopress/Sandro Di Carlo Darsa

Benda József többféle, elsősorban fiataloknak szóló tréning támogatását javasolja, főleg pártalálással, kapcsolatfejlesztéssel és

gyerekneveléssel kapcsolatos készség- és személyiségfejlesztő tanfolyamokét.

A falvakban például „pártalálás, közvetítés, közösségek a környéken, internetes lehetőségek, találkozók szervezése”, amit támogatandónak tart, míg Budapesten „helyismeret (találkozóhelyek és alkalmak), önismeret, közösség- és kapcsolatépítési készségek fejlesztésének” támogatását javasolja.

Lecserélné a szabadságszobrot

De szerepel a könyvben olyan javaslat is, hogy jogszabályban írják elő, hogy a vállalatoknál dolgozzon népesedési biztos. Javasolja a „család- és gyermekvédelmi szempontból a jogrendszer, a média, a közterek, a munkahelyek, az iskolarendszer, a családtámogató intézmények átvilágítását is”. A közterek alatt megjegyzi, ez alatt például azt érti, hogy „a Gellért-hegyi, idejétmúlt

Benda József hosszan ír az iskolarendszer átalakításáról is, amivel szerinte az a baj, hogy „a kapcsolatmenedzselés, a kommunikáció, a proszociális viselkedéskultúra, a bizalomépítés, a kíváncsiság a másik nem iránt, a konfliktuskezelés és más hasonló készségek fejlesztése és működtetése idegen az iskolarendszertől. Pedig éppen ezek a tulajdonságok lennének a párválasztás, az együttélés és a gyermekgondozás legfontosabb alappillérei.” Ezért szerinte az iskolák alkalmatlanok arra, hogy „családbarát generációkat” neveljenek, emiatt

Idejétmúlt a Szabadságszobor - olvasható A szakadék szélén című könyvben Forrás: Origo

Az ellenzékre mutogat az IKSZ

Az ügyben az Origo kereste Nacsa Lőrincet, az IKSZ elnökét is. Az elnöknek több kérdést is feltettünk, például azt, hogy miért törölték az eseményt, és hogy ez azt jelenti-e, hogy a beszélgetést végül nem tartják meg. Szerettük volna tudni azt is, hogy – amint azt a törölt esemény oldalán írta az egyik KDNP-tag – az egyik javaslatot, a párkeresés költségeinek támogatását tényleg megfontolandónak tartják-e. Megkérdeztük azt is, igaz-e, hogy az eseményt Benda József kérésére törölték, aki szerint félreértelmezték az írását.

Az IKSZ-elnök a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdések nagy részére,

csupán egy korábbi közlemény másolatát küldte el újra.

Ebben úgy fogalmaz, „az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) már csütörtökön egyértelművé tette, hogy nem tervez, nem tárgyal és nem is támogat semmiféle adózási ötletet. Az ellenzék tehát tudatosan hazudik, miközben éppen a baloldal volt az, amely kormányzása alatt mániákusan adót emelet (…) és ma is ők akarnak mániákusan adót emelni.”