Lesz kisvállalati hitel dögivel

Vágólapra másolva!
Az NHP harmadik szakasza, az Eximbank Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 435 milliárd forintos hitelcsomagja idén is bőséges támogatott hitelforrást fog biztosítani a cégek számára. Ez jó alapot teremthet ahhoz, hogy a beruházási hajlandóság növekedése esetén az igénylők körének bővítésével a vállalati hitelállomány növekedhessen.
Vágólapra másolva!

Sikerült mérsékelni a pest megyei dominanciát

A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a kihelyezett hitelek mintegy 60 százaléka finanszírozott új beruházásokat, körülbelül 340 milliárd forintnyi értékben. Ezzel a kkv hitelek regionális koncentrációja, tehát Pest megye dominanciája, mérséklődni tudott.

Ezzel együtt sem sikerült azonban áttörést elérni a vállalati hitelpiacon,

és tovább zsugorodik a teljes vállalati hitelállomány. Mindez azért különösen kedvezőtlen, mert a vállalati hitelezés GDP-hez viszonyított aránya már most is jóval elmarad a gazdaságilag fejlett országokéhoz képest:

míg a G20-as átlag 80 százalék körül van, addig Magyarországon ez csupán 25 százalék.

Egy teljes hitelállomány hiányzik

Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a moderált hazai fejlődéshez

meg kellene közelíteni a legalább 30 százalékos arányt.

Ettől a szinttől azonban - főleg a nagyvállalati hitelállományok csökkenésének köszönhetően - inkább távolodunk, mintsem ledolgoznánk a lemaradásunkat. „Ez azt jelenti, hogy 1.600 milliárd forint, tehát közel egy teljes NHP hitelprogramnyi hitelállomány hiányzik a rendszerből” – mondta az ügyfélkapcsolati igazgató.

Ha van forrás, kevésbé fontos a hitel

Hozzátette, hogy bár a változtatások miatt átmeneti kereslet-élénkülést tapasztaltak, a hitelprogram kezdete óta

mintegy 700 milliárd forinttal növekedett a vállalati betétállomány.

A várhatóan elérhető európai uniós források azonban feleslegessé tehetik a hitelfelvételt – vagy legalábbis csak kis összegben lesz rá szükség. Nagyobb hitelfinanszírozási arány leginkább

azoknak aktuális, akiknek a hazai vagy EU-s pályázati források nem elérhetőek

– hangsúlyozta Hodina Péter. Ennek oka leggyakrabban a budapesti vagy Pest megyei telephely, méretbeli akadályok, vagy olyan beruházási célok - mint például a földvásárlási program -, amelyekhez nem vehető igénybe uniós forrás.

Kilátások 2016-ra

Idén az NHP harmadik szakasza, azaz a Növekedéstámogató Program kétszer 300 milliárd forintos kerete, az Eximbank nagyvállalatok részére is elérhető Versenyképességi Hitelprogramja és az MFB 2016-2020-as periódusra tervezett mintegy 435 milliárd forintos hitelállománya

bőséges támogatott hitelforrást biztosít.

Az új hitelprogramok azonban keresletszegény környezetbe érkeznek, mivel nem látható az az élénkülő beruházási hajlandóság, amely a többlet hitelfinanszírozást igényelné. Így ezek

a programok leginkább egymással fognak versenyezni,

miközben a bankok saját forrású hitelezése tovább mérséklődhet.