Fontos változás a brókerkárosultak életében

0415 hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
Már működik a Kárrendezési Alap, ami a quaestoros és hungáriás kötvényesek kárrendezését végzi. A quaestorosoknak nincs dolguk, ügyük automatikusan átkerül a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjától. A hungáriások önként léphetnek be. Az Alap március 31-ig dönt a kérelmek jogosságáról.
Vágólapra másolva!

A kárrendezési törvény alapján megkezdte működését a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alap 2016. január elsején - mondta Kiss Krisztina, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgató-helyettese.

A quaestorosoknak nincs dolguk

Azoknak a Quaestor-kötvényeseknek nincs teendőjük, akik korábban a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjához igényüket határidőben benyújtották. Kérelmük az új alaphoz kerül, erről levélben kapnak tájékoztatást, az új igénylők pedig 2016. február 15-éig nyújthatják be kérelmüket - mondta Kiss Krisztina.

Önként léphetnek be

Az Országgyűlés 2015. december 15-én új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtatott. A törvény alapján létrejött Kárrendezési Alap azoknak a károsultaknak nyújt segítséget, akiknek olyan befektetési szolgáltató okozott kárt, amelyik a brókerjelleget kihasználó cégcsoport-kötvényt értékesített.

A károsultak az új alaphoz nyújthatják be kárrendezés iránti kérelmüket,

amelyet azonban a Quaestor-károsultaknak nem kell ismételten benyújtaniuk.

A Kárrendezési Alap 2016. március 31-éig megvizsgálja a kérelmek jogosságát, megállapítja a kárrendezés összegét, erről tájékoztatja az ügyfelet, akinek 30 nap áll majd rendelkezésre az igény visszavonására, ha saját maga akarja érvényesíteni a követelését - ismertette az OBA ügyvezető igazgató-helyettese.

A hungáriások önként léphetnek be az Alapba Fotó: Bielik István - Origo

A Buda-Cash és a Hungária adatai

Kiss Krisztina - aki korábban a Befektető-védelmi Alap (Beva) vezető jogtanácsosa volt - kérdésre válaszolva elmondta: a Buda-Cash Brókerház és a Hungária Értékpapír ügyfeleitől tavaly beérkezett igények kifizetése azt követően kezdődhet meg, ha a felszámolótól megérkeznek a kártalanításhoz szükséges tényleges adatok. Ez napokon belül várható.

Egyszerűsítés és tájékoztatás

Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója úgy értékelte, hogy az OBA-nál a 2015-ös év rendkívüli esztendőnek számított, egyre több feladatot kaptak. A szervezet az idén arra készül, hogy az eddigi tapasztalatok alapján javaslatot tegyen a kártalanítás egyszerűsítésére - tette hozzá Fekete-Győr András.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztói tudatosság minden esetben elengedhetetlen, az intézmény az ügyféltájékoztatás erősítésével kíván ehhez hozzájárulni.

Kockázatalapú díjfizetés lesz

További idei feladat lesz az OBA-nál, hogy az uniós irányelvet átültetve differenciált kockázatalapú díjfizetést vezessenek be, azaz aki kockázatosabb tevékenységet végez, az ennek arányában fizessen be az OBA-ba, ennek bevezetése az év közepén várható - ismertette Fekete-Győr András.