Az Orbán Viktor által megfogalmazott nemzetstratégiai célokkal és az állammal ápolt jó viszony megőrzésével indokolja az FHB Bank és a Takarékbank, hogy olyan megoldást dolgoztak ki, amivel az állami vagyonkezelő FHB-részvényekhez juthat, és megőrizheti részesedési arányát a bankban. Korábban úgy volt, hogy a vagyonkezelő kimarad az FHB tőkeemeléséből, így felhígult volna a részesedése a pénzintézetben. A vagyonkezelő az ügy miatt pert is indított.

A miniszterelnök által megfogalmazott nemzetstratégiai céloknak megfelelően történik az FHB-tőkeemelés - ezzel a címmel adott ki közös közleményt az FHB Jelzálogbank és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank.

Nemzetstratégiai érdek

„Nem csökkenhet a magyar állam tulajdoni aránya az FHB Jelzálogbank tőkeemelése során" – fogalmazta meg az állam nemzetstratégiai érdekeit Orbán Viktor miniszterelnök a takarékszövetkezeti rendszerrel szövetségre lépett pénzintézet tőkeemelésével kapcsolatban, emlékeztet a két intézmény a közleményben.

Az FHB igazgatósága és a tőkeemelésben részt vevő Takarékbank kidolgozta az államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) számára a zártkörű részvényjegyzésben való részvétel lehetőségét, melynek nyomán változatlanul maradhat az állam tulajdoni hányada a pénzintézetben.

A két bank szerint Orbán Viktor nemzetstratégiai érdekeinek megfelelően döntöttekForrás: AFP//Thierry Charlier

Jobb a békesség

Így a kormányfő által megfogalmazott nemzetstratégiai céloknak megfelelően zárulhat le az FHB Jelzálogbank Nyrt. tőkeemelése, írják a közleményben. Ezzel tovább erősödhet a felek közti együttműködés a magyar gazdaság növekedésének elősegítésére, hangsúlyozzák.

A magyar állammal meglévő kiváló kapcsolatok fenntartása, illetőleg megerősítése érdekében hozott döntést az FHB Jelzálogbank igazgatósága feltételes tőkeemelésről, illetve a Takarékbank igazgatósága arról, hogy az általa a 2015. december 30-án történt tőkeemelés során lejegyzett részvényekből felajánl az MNV részére akkora mennyiséget, hogy azok megvásárlásával az MNV tulajdoni hányada az FHB Jelzálogbankban elérje a decemberi tőkeemelést megelőző 7,32 százalékos szintet, írja a két intézmény.

Bírósághoz fordult az MNV

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő már a tulajdonosi összejövetel után jelezte, hogy az állam nevében eljárva a bírósághoz fordult, azt kérve, hogy a jogellenes társasági határozatokat helyezze hatályon kívül, és végrehajtásukat függessze fel. Indoklásként azt közölték, hogy az FHB kizárta a magyar államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből, hiába kezdeményezték ugyanis a közgyűlésen, hogy a már meglévő részvényeseket a tulajdonosi részesedésük arányában elsőbbségi jegyzési jog illesse meg, ezt a tulajdonosok elutasították. 

Az FHB erre reagálva azt közölte, hogy a 2015. december 28-án megtartott rendkívüli közgyűlésén nem döntöttek a részvényeseket megillető jegyzési elsőbbség kizárásáról. Erről ugyanis már 2014-ben határoztak, és akkor az állam nevében eljáró MNV is támogatta ezt. Majd pedig 4,25 milliárddal, 10,85 milliárd forintra emelték az alaptőkét. A részvényeket a Takarékbank és jórészt takarékszövetkezetek jegyezték le.

Az MNV nem akarta, hogy felhíguljon a részesedése az FHB-banForrás: MTI/Máthé Zoltán

Vehet részvényeket az MNV

E lépések után döntött az FHB igazgatósága arról, hogy a még rendelkezésére álló keret erejéig zárt körben feltételesen ismét megemeli a bank alaptőkéjétúj részvények kibocsátásával.A részvényeket csak az MNV jegyezheti le,a december 30-án lebonyolított kibocsátással azonos feltételekkel. A tőkeemelés csak akkor valósul meg, ha az állami vagyonkezelő előzetes kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz. Erre legkésőbb 2016. február 1-jéig van lehetősége.

Ezzel párhuzamosana Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) is FHB-részvényeket ajánlott fel megvásárlásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek. (A Takarékbank a decemberi tőkeemeléskor 4,5 százalékos tulajdoni hányadot szerzett az FHB-ban.)

Ez utóbbi lépésre vélhetően azért volt szükség, mert az igazgatóság az újabb tőkeemelésről szóló mai döntéssel a teljes keretét kihasználta, amelyre a tulajdonosoktól felhatalmazást kapott. Ez ugyanakkor még nem lenne elegendő ahhoz, hogy a magyar államot képviselő MNV részesedése az FHB jelzálogbankban ismét elérje a decemberi tőkeemelés előtti 7,32 százalékot. (Mivel a felhatalmazás 4,45 milliárdról szólt és ebből 4,25 milliárd forint valósult meg decemberben, a mai döntés 200 milliós tőkeemelést jelent.) 

Az MNV-nél a labda

Most tehát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő döntésén múlik, hogy él-e a felkínált lehetőségekkel: az újonnan kibocsátott részvények lehívása, illetve a Takarékbanktól való részvényvásárlás révén ismét 7,32 százalékra növeli-e a tulajdoni hányadát.

Kérdeztük az MNV-t, hogy kívánnak-e élni a felkínált lehetőséggel, illetve a fejlemények tükrében elállnak-e az FHB ellen indított pertől. Amint választ kaupnk, cikkünket frissítjük.