Sikerült rendezni a bérekkel kapcsolatos korábban felmerült panaszokat, ugyanakkor továbbra is folyamatosan lehet jelezni az esetleges problémákat, mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

A MÁK elnöke az M1 aktuális csatornáján azt mondta, hogy a Magyar Államkincstár csaknem 900 ezer, az állami szférában dolgozó munkavállaló bérének a számfejtését végzi már évek óta. Tavaly szeptember 1-jével egy új, úgynevezett központosított illetményszámfejtési rendszerre (kira) tértek át. 

Máskor jön a fizetés

Az átállás során lehetségesek eltérések, ráadásul egy szokásjogot is megváltoztattak, a tárgyhavi számfejtés eredményeként a munkavállalók adott hónap ötödikéig, illetve tizedikéig kapják meg az illetményüket. 

A változtatás által ugyanakkor az államnak nem kell megelőlegeznie egy hétre a béreket, ami éves szinten 2 milliárd forintos megtakarítás a központi költségvetésnek. 

Több ezer közalkalmazott késve kapta meg a fizetésétForrás: AFP/Getty Images/Mike Simons

Az Index a hét végén írt arról, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig sok olyan közalkalmazott van, aki 30, 50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna. 

Már novemberben gond volt

Több ezer egészségügyi dolgozó – főként részmunkaidőben, szerződéssel, nyugdíj mellett foglalkoztatott ápoló és mentős szakember – nem kapta meg novemberben időben a fizetését. A bér minden hónap tizedikéig meg szokott érkezni, egy technikai gond miatt csúszott a fizetésük. Gond volt a bérek kifizetésével az Országos Kardiológiai Intézetben, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban és a Baleseti Központ több osztályán is.