Beindult a jelentési szezon

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
Az Alcoa számaival hétfőn elstartolt a gyorsjelentési szezon. A fém- és bányaipari vállalat nyeresége meghaladta az elemzői várakozásokat, de a bevétele csalódást okozott. A cég vezetése azonban optimista, és még Kínában sem látnak fenyegető veszélyt.
Vágólapra másolva!

A vállalat 5,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 4 centes részvényenkénti profitról számolt be a negyedik negyedévre nézve. A bevétel éves alapon 18 százalékkal zsugorodott, elsősorban az alacsony alumínium árakkal összefüggésben. Ezt pedig csak némileg tudta ellensúlyozni a repülőgép-ipari üzletág javulása – írja a CNBC. A 2015-ös egész éves bevétel 22,5 milliárd dollár volt, ami 6 százalékkal elmarad a 2014-estől.

Az elemzők a Thomson Reuters konszenzus szerint 2 centes egy részvényre jutó nyereségre és 5,29 milliárd dolláros bevételre számítottak. A vállalat részvényei mintegy 2 százalékot emelkedtek hétfőn a zárás utáni kereskedésben, majd enyhén csökkentek.

A nagy átalakulás

A menedzsment ismételten jelezte, hogy a terv szerint

két nyilvánosan kereskedett vállalatra bontanák az Alcoát.

Az egyik vinné az alumínium és olvasztási üzletágat, míg a másik a magasabb növekedést produkáló nyersanyagpiaci szegmensből állna. A döntést még tavaly jelentették be, amikor az üzletágak erősen eltérő irányokat vettek.

Elstartolt a jelentési szezon. Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A vállalat fém részlege ugyanis kemény pofont kapott tavaly a nyersanyagpiacok rendületlen szakadásától, melynek következtében a vezető alumíniumgyártónak számító Alcoa részvényei

közel 50 százalékot estek az elmúlt évben.

Nem félnek a medvétől

A jelentésből és a vezérigazgató, Klaus Kleinfeld szavaiból az derül ki, hogy az Alcoa nem állt bele az általánosan meglévő pesszimista hangulatba. Komoly potenciált látnak ugyanis elsősorban a repülőgép-ipari szegmensükben, és Kína kapcsán is úgy látják,

Kína azért különösen érdekes a nyersanyagpiaci vállalatok számára, mert az egyik legnagyobb felhasználó, amelynek kereslete az elmúlt időszakban erősen csökkent.

Mindent összevetve az látszik, hogy az Alcoa bár a hagyományos fémipari üzletágán keresztül megszenvedi az általános árupiaci gyengeséget, mégis képes nyereséget termelni, és a bevétele is képes volt meghaladni a várakozásokat. Úgy tűnik tehát, hogy a cég el tud manőverezni a jelenlegi igen kemény akadálypályán, különösen az üzlet átformálásával. Mindenesetre úgy tűnik, érdekes jelentési szezon elé nézünk.