Bowie tudta, miért fontos a mentor

Horizontal David Bowie
Aladdin Sane
Vágólapra másolva!
Ahol csak lehetett, kifejezte a háláját a saját mesterei felé, később azt is nagyon jól felmérte, mivel jár, hogy szerepmodell lett.
Vágólapra másolva!

A glamrock kaméleon, akit hatvankilenc évesen vesztett el a világ, alighogy elindult az év, folyton újított, nyughatatlanul feszegette a határokat. Bármibe vágott is bele azonban, minden alkalmat megragadott arra, hogy

tisztelegjen a szellemi elődei előtt.

A karrierje érett szakaszában pedig, amikor ő vált szerepmodellé a következő nemzedékek szemében, nagyon komolyan vette a feladatot.

Az üzleti világ előtt nem ismeretlen a mentorálás fontossága. A Facebook valószínűleg sosem nyomult volna be ekkora lendülettel az életünk minden zugába, ha a CEO-ja mindenben a saját feje után megy. Bill George a Hiteles cégvezetésben megemlíti, hogy az embere rendszeresen rácsodálkoznak arra, hogy

Mark Zuckerberg mintegy 20 évvel önmaga előtt jár.

A Facebook alapítója valóban mindig kényesen ügyelt arra, hogy a legjobbaktól tanuljon: szerepmodelljei többek közt Don Graham, a Washington Post Company egykori vezérigazgatója, Bill Gates és Marc Andreessen.

Steve Jobs iránt olyan mélységes tiszteletet érez,

hogy elzarándokolt Jobs szeretett asramjához is Indiában.

Warhol, Reed, Dylan

Bowie három formabontó alkotót tekintett a mentorának: Andy Warholt, Bob Dylant és Lou Reedet. Az 1971-ben megjelent Hunky Dory című albumon valamennyiük befolyása tetten érhető.

Aladdin Sane Forrás: AFP/Justin Tallis

Warhol hatása elsősorban stratégiai, a nagy képre érvényes. Mindketten több műfajban tevékenykedtek,

szünet nélkül kísérleteztek, elkényelmesedett címkéket trollkodtak szét.

Bowie-nak esze ágába sem jutott titkot csinálni a Velvet Underground iránti rajongásából, ez pedig Warhol márkája. Amikor a Velvet Underground frontembere, Lou Reed kiadta a második albumát (Transformer), abba Bowie már társproducerként szállt be. Ami pedig az amerikai rock hippicsavargóját illeti, Ziggy úgy érezte, át kell vennie tőle a fáklyát. A Melody Makernek úgy nyilatkozott erről, üresedést látott a vezetésben. „Rendben, Dylan, ha te nem vállalod, majd betöltöm én” – így is tett.

Nem csoda, hogy az évek során Ziggy maga is mentorrá lépett elő – a Nine Inch Nails frontembere például a Rolling Stone-ban nyílt meg arról, hogy a kaméleon egy

különösen súlyos függőségi életszakaszban nyújtotta ki felé a kezét.

„Úgy viselkedett, mint egy mentor, mintha a bátyám lenne, a barátom, és még sámáni minőségében is adott nekem tanácsot” – nyilatkozta Trent Reznor.

(Via)