A családi otthonteremtési kedvezményre jogosult ingatlan iránti kereslet és kínálat földrajzilag erősen szétválik, az alkalmas ingatlanok nem ott fekszenek, ahol a támogatásra legkevesebb kockázattal potenciálisan jogosult háromgyerekes családok élnek.

Az Otthontérkép ingatlankereső portál adatai szerint míg a nagyvárosokban 100 nagycsaládra 6 olyan lakás jut, amely megfelel a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételeinek, addig a 10 ezer lakosú, vagy ennél kisebb településeken még egy is ritkán, holott a többgyerekes családok nagyobb arányban élnek ott.

A földrajzi különbségek is feltűnőek, a legtöbb nagycsaládos Magyarország északkeleti térségében él, ugyanakkor a 10+10 milliós csoknak megfelelő ingatlanból itt van a legkevesebb.

Mobilizálódhat a lakosság

Ennek eredményeként megélénkülhet a lakosság eddig nehézkes mobilitása, vagy fellendülhetnek a magánépítkezések, illetve a kettőnek valamilyen arányú kombinációja alakul ki - írták. A portál szerint a szűkös kínálat miatt egyfelől verseny alakulhat ki a már meglévő csok-ingatlanokra, ami az új építésű ingatlanok árának emelkedésével járhat majd. Emellett növekedhet az építési kedv, aminek eredményeként a meglévő használt ingatlanok tömeges értékesítése és a velejáró árcsökkenés várható, azaz a két szegmens közötti árkülönbség tovább szélesedhet.

Budapest a legdrágább

A portál saját adatbázisa alapján a telkek átlagára Budapesten a legmagasabb, négyzetméterenként csaknem 47 ezer forint, így egy 100 négyzetméteres ház felépítése a fővárosban egy 800 négyzetméteres telken nagyjából 58 millió forintba kerül a kedvező 5 százalékos áfa igénybevételével is számolva, bár az összeg kerületenként eltérhet. Az ország más részein átlagosan 27 millió forintba kerül egy ugyanilyen ház építése, miközben új építésű, már kész ház 20,5 millió forintért, lakás pedig 27,5 millió forintért vásárolható - hozta példaként az ingatlankereskedő.