Pályázat induló vállalkozások támogatására

A te vállalkozásodban ki a főnök? És ki a vezető?
Vágólapra másolva!
Lesz uniós forrás startupok fejlődését, nemzetközi piacra lépését segítő vállalkozások támogatására. Pályázni azok tudnak majd, akik megszerzik az NKFI ehhez szükséges szakpolitikai véleményét. Ez utóbbi kialakításának szempontjai január 15-éig jelennek meg. A szakpolitikai vélemény iránti igényt február 1-től március 7-ig lehet majd benyújtani a hivatalhoz. Pályázni várhatóan április 25-től lehet a GINOP Irányító Hatóságnál. 
Vágólapra másolva!

Az „Innovációs ökoszisztéma" pályázati program a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző inkubátorok megerősítését célozza, hogy országszerte

kialakuljanak az ígéretes innovatív ötletek felkutatását, fejlesztését és finanszírozását lehetővé tévő közösségi és képzési bázisok.

A startupok fejlesztésére, képzésére és piacra lépésük ösztönzésére a most meghirdetett pályázaton sikeresen szereplő inkubátorok írnak ki pályázatot, az üzleti alapon megítélt támogatást pedig közvetlenül az inkubátoroktól hívhatják le az induló innovatív vállalkozások - olvasható az NKFI Hivatal honlapján.

5 milliárdos a keret

Az 5 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázat a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztését ösztönzi. A program lényeges eleme, hogy az induló, innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Első fázis

A program első fázisában az inkubátorok alapítását célzó vállalkozások pályázhatnak a startup ökoszisztéma fejlesztésére elkülönített forrásokért inkubátor létrehozására. A sikeres pályázók az inkubátor megszervezését követően már közvetlenül a startupoknak szóló pályázatokat írhatnak ki.

Az inkubátorok maguk döntenek a startup projektek kiválasztásáról és indokoltság szerint különböző mértékű finanszírozásáról.

Az elnyert támogatásból legfeljebb 20 százalékot használhatnak saját működési költségeikre, a fennmaradó részt az általuk kiválasztott startupoknak kell továbbadniuk,

projektenként legfeljebb 60 millió forintot.

A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20 százalékának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor legfeljebb 24 százalékos arányban maga is résztulajdonossá válik.

Vidék a cél

A most közzétett pályázati felhívás 5 milliárd forintos keretösszege a GINOP uniós forrásaiból származik, tehát

a vidéki startup közösséget hivatott kiépíteni.

Egy-egy inkubátor 3 éves futamidővel legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet programja megvalósítására. Ez az innovatív startupok felkutatását, kiválasztását, mentorálását, technológiai és üzletfejlesztését, a piacra juttatásig történő finanszírozását, illetve szakmai rendezvények szervezését foglalja magában.

Lesz folytatás

A GINOP-pályázatot az NKFI Alapból finanszírozott 1,5 milliárd forintos kiírás követi, amely a Közép-Magyarország régió már meglévő innovációs ökoszisztémájának erősítésére, dinamizálására szolgál, mivel erre az uniós források nem használhatók fel.