12 éve nem volt ilyen olcsó az olaj

Irán olaj gáz -OIL GAS INDUSTRY FACTORY GENERAL VIEW WORKER INAUGURATION HORIZONTAL
An worker speaks on a walkie-talkie during the inauguration by Iranian President Mohammad Khatami of Phases 2 and 3 of the South Pars gas field in the southern port of Assaluyeh 15 February 2003. Deputy Oil Minister Seyed Mehdi Mirmoezi said Iran would award a contract for the development of Phase 11 of the massive South Pars gas field in the coming weeks. Offers for Phase 11 have come from France's TotalFinaElf, Britain's BP, Italy's Eni and Statoil of Norway, he added. AFP PHOTO/Atta KENARE
Vágólapra másolva!
Az amerikai WTI nyersolaj elérte a 30 dolláros tartományt, és ezzel 12 éves mélypontra szakadt kedden. A Brent olaj ára szintén zuhan, és úgy tűnik, már nemcsak a globális túlkínálat, de a dollár árfolyama is egyre keményebben nyomja le a fekete arany árát.
Vágólapra másolva!

Nem múlik a bizonytalanság a kínai gazdaság növekedésével és keresletével kapcsolatban, miközben globális túlkínálat nyomasztja a befektetőket. Az piaci folyamatokhoz kapcsolódó magyarázatokban pedig egyre hangsúlyosabban szerepel az erős dollár is, amely

20 dolláros hordónkénti szint felé

tolja a jegyzést – írja a MarketWatch.

A nyersolaj árfolyamának alakulása az elmúlt 1 héten

A Kínával kapcsolatos aggodalmakat talán a Nomura elemzője, Gordon Kwan foglalta össze a legjobban, amikor egyszerűen

emlegetett. Az év eleje óta fokozott részvénypiaci volatilitás kiváló példa erre. Úgy tűnik ugyanis, hogy a kínai vezetés szigorú keze némileg megingott azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a legjobban menedzselni a világ második legnagyobb gazdaságának átalakulását. A múlt héten fellépő zavarok után hétfőn ismét nehéz napja volt a kínai tőzsdének, noha kedden némileg korrigáltak az indexek.

Ráadásul a jüan irányított gyengülésének sikerességével kapcsolatban is él a bizalmatlanság. Ebből következően pedig sok befektető fél attól, hogy bajok lesznek Kína exportjának növekedésével, ami

gyengíti a várakozásokat az ország olajkeresletével kapcsolatban.

Globális jóllakottság

Mindeközben az is lefelé nyomja a halálos spiráltól szenvedő árfolyamot, hogy

Irán visszatérhet az olaj világpiacára,

amennyiben ebben a negyedévben feloldják az ellene kivetett szankciókat. Irán korábban azt jelezte, hogy azonnal legalább 500 ezer hordónyi exporttal lennének képesek fellépni, ahogy a tilalmak megszűnnek.

Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

A túlkínálat már szinte közhelynek számít az olajpiacon, mivel több mint egy éve ez az egyik fő téma. A Szaúd-Arábia vezette OPEC ugyanis nem hajlandó a kitermelés csökkentésével stabilizálni a fekete arany árát, hogy növelhesse piaci pozícióit. Nem mellékesen pedig az amerikai palakitermelés sem lassul olyan mértékben, hogy a kereslet képes legyen felkapaszkodni.

A dollár nyomása

A fentieken túl az elemzők által prognosztizált jövőkép sem túl szép, ahogy egyre többen fogják vissza a következő időszakra kiadott előrejelzésüket. A Goldman Sachs után például a Morgan Stanley is arra számít, hogy

az olaj ára elérheti a 20 dolláros tartományt.

Mindazonáltal az utóbbi banknál úgy látják, hogy már elsődlegesen az amerikai dollár árfolyama gyakorolja a legnagyobb hatást a fekete aranyra.

Jegyzetükben arra utalnak ugyanis, hogy

a túlkínálat képes lehetett 60 dollár alá nyomni az árfolyamot, de a 35 és az 55 dollár közötti különbség már alapvetően a dollárnak tudható be.

Az előrejelzésüket arra alapozzák, hogy a jüan 15 százalékos leértékelődése mintegy 3,2 százalékkal erősítené a kereskedelmileg súlyozott dollár árfolyamot, ami 6-15 százalék között nyomná le az olaj árát.

Ezt a véleményt erősítette meg a Bank of America is, ahol úgy látják, az olaj 30 dollár alá eshet, részben a dollár hatására. Ráadásul 48-ról 45 dollárra csökkentették az amerikai benchmark olajra vonatkozó éves átlagos előrejelzésüket, míg a Brent esetében 50-ről 46 dollárra módosítottak. Ezzel együtt a Société Générale 53,75-ről 42,50 dollárra fogta vissza az éves Brent prognózisát.

A kedd reggel beállított 30 dollárt közeli szint 12 éves mélypontnak számít. Utoljára 2004 januárjában járt ilyen magasságban a jegyzés.

A nyersolaj árfolyamának alakulása az elmúlt 12 évben (havi adatok)