26 milliárdra nőtt a szálláshelyek árbevétele

foci-vb, Bafokeng Sports Campus, az angol válogatott szálláshelye - Rustenburg
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma 2,4 százalékkal bővült tavaly novemberben, a szálláshelyek bruttó árbevétele pedig 4,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltötteké 1,5 százalékkal csökkent a 2014 novemberihez képest.

Több a külföldi

Tavaly január-novemberben a szálláshelyek az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal több, 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 12 millió 181 ezer, a belföldiek 12 millió 77 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mindkét adat nőtt éves összevetésben, előbbi 5,1, utóbbi 6,3 százalékkal.

Novemberben a külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal mérséklődött,

az általuk eltöltött vendégéjszakáké 762 ezerre csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent.

Csökkent a brit turisták száma

A novemberi vendégforgalom alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6,0, 1,9, illetve 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés a KSH közlése szerint.

Szeretünk wellnessezni

A belföldi vendégek száma novemberben 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal (761 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben csökkent. A szállodák szobakihasználtsága az előző év novemberéhez képest 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra javult.

2015 novemberében az átlagos szobaár 16 074 forint volt, 4,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál,

az egy kiadható szobára jutó árbevétel 6 százalékkal, 7860 forintra nőtt.

November végén a kereskedelmi szálláshelyek száma 2435 volt, 2,4 százalékkal nőtt egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült, megközelítette a 211 ezret.

Egy kiadható szobára jutó árbevétel 6 százalékkal nőtt Forrás: AFP

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal, 26 milliárd forintra nőtt novemberben éves bázison, ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal, 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó, illetve az egyéb bevételek 2,1, illetve 1,1 százalékkal, egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Az év első tizenegy hónapjában az összes bevétel 341,5 milliárd forint volt, 10,9 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

Kihasználják a Szép kártyát

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek novemberben, mint egy évvel korábban. A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben. Az év első tizenegy hónapjában a Szép kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal, 16 milliárd forintra nőtt.