27 ezer vállalkozás kapott a 1425 milliárdból

pénz, bankjegy, forint, tízezer forint
Vágólapra másolva!
A beruházási célú hitelek több mint felét nem vették volna fel a kis- és középvállalatok a növekedési hitelprogram nélkül, amely így jelentősen hozzájárult a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez - hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Kulcskérdésnek nevezte Virág Barnabás a magyar gazdaságban a kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését, mivel az jelentősen elmarad a nagyvállalatokétól nemzetközi összehasonlításban. Véleménye szerint ezt a rendszerváltás óta fennálló termelékenységi különbséget sikerül középtávon mérsékelni a program keretében megvalósított beruházásokkal.

1425 milliárdhoz jutottak

Pulai György, az MNB főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy trendforduló következett be a kkv-hitelezésben az nhp megjelenésével. A 2013 őszén indult második szakaszban és

az nhp plusz keretében mintegy 27 ezer vállalkozás jutott forráshoz,

együttesen 1425 milliárd forint értékben, a keretösszeg 95 százalékát kihasználva. Kiemelte: a program nélkül lényegesen alacsonyabb lett volna a bruttó hazai termék (GDP) növekedése.

A hitelkínálat növekedéséből kiindulva, az nhp-nak köszönhetően a gazdasági növekedés 1-1,5 százalékponttal lett magasabb 2014-2015-ben - mondta.

A legtöbb forrás a kereskedelembe, mezőgazdaságba és a feldolgozóiparba jutott el

a program segítségével Pulai György ismertetése szerint. A mezőgazdaságnál különösen nagy volt az nhp aránya, az összes hitel mintegy 80 százalékát nyújtották a programon keresztül az ágazatban - mondta Pulai.

Szükségszerű a kivezetése

Sikeresnek, de átmeneti eszköznek nevezte a programot, amelynek kivezetése szükségszerű, tartós fennmaradása ugyanis gátolja a hitelezés piaci alapokra való átvezetését. Jelentős visszaesést okozott volna a beruházásokban és a hitelezés alakulásában, ha egy lépésben vezetik ki a programot, ezért döntöttek a fokozatos kivezetés mellett.

A harmadik szakasz

Az nhp harmadik, kivezető szakasza a növekedés támogató program részét képezi, amelyen belül a piaci hitelprogram már más eszközökkel segíti a hitelezés piaci alapokra történő átvezetését. Virág Barnabás az nhp esetleges, piaci hiteleket kiszorító hatásával kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta:

a hitelfelvételi szándék a kereslettől függ, az elmúlt években pedig javult a konjunktúra Magyarországon.

Fejlesztésre folyamatosan szükség van, nemcsak gazdasági növekedés esetén, hanem a termelési hatékonyság növelése érdekében is. Kezdetben az exportra termelő vállalkozások tudtak jó eredményekről beszámolni, de az elmúlt másfél évben már a belföldre termelő vállalatok is egyre nagyobb szeletet szeretnének kihasítani a növekedésből.