Trükközésre csábít a csok 20 milliója

2016.01.15. 14:27

Börtönben is ülnek emberek a csok elődje miatt. A régi szocpollal is sokan csaltak, egész kis bűnbandák alakultak, akik kihasználták a rászoruló családokat és a helyi jegyzővel hamisítottak papírokat. A 10+10 milliós támogatás még csábítóbb lehet az ügyeskedőknek, de a tisztességes családok is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem látnak más megoldást, mint a trükközés. Összeszedtük, hogy milyen visszaélésekre ad lehetőséget a csok jelenlegi szabályozása.

Bankok elmondása szerint tízből hatan a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok iránt érdeklődnek jelenleg. Az utóbbi években meghirdetett otthonteremtési támogatásokban is voltak kiskapuk, a csok pedig szinte hemzseg tőlük. 

A konstrukció egyenesen belevezetheti a családokat a trükközésbe. A csábítás túl nagy, miközben megvan az esély arra, hogy a támogatás összegén túl még milliókat kell visszafizetniük az államnak, mert valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék az igénylők, és nem jön össze a kívánt gyerekszám. 

Van, aki börtönben ül 

A 2000-es évek elején, amikor megemelték az akkori támogatás, a szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) összegét, kezdődött a szocpolcsalások időszaka. 2004 és 2008 között például építési vállalkozók hajtottak fel Szerencs környékén, Taktaközön szegény sorsú családokat, akik jogosultak voltak a támogatás igénybevételére. A családok a milliós összegű állami támogatást százezer forintért eladták a vállalkozóknak, akik a pénz nagy részét elrakták, a töredékéből pedig használhatatlan házakat húztak fel. 

Lakhatatlan házakkal csalták ki a szocpoltForrás: Northfoto

A szocpolhoz szükséges papírok kiállításáért önkormányzati dolgozókat, banki ügyintézőket, ügyvédeket fizettek le. Az ügynek 202 vádlottja volt. Az elsőrendű vádlott a szerencsi építési hatóság akkori vezetője volt,  aki 50 ezer forintot kapott minden engedélyért. A férfit többrendbeli csalás, hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás és hivatali vesztegetés elfogadása miatt hét év börtönbüntetésre ítélték. 

A taktaközi szocpolcsalásokban 43 házra, 107 lakásra és egy toldaléképületre igényeltek jogtalanul több mint 497 millió forint lakásépítési kedvezményt. 

Ezt a sémát gyakorlatilag ma is le lehetne másolni. Az egyedüli nehézséget a kedvezményezetteknek kötelező kétéves munkaviszony jelenti. De még így is lehet Magyarországon elég sok minimálbéren és közmunkán tengődő családot találni, akiknek jól jön néhány százezer forint (sőt, a 10 milliós támogatásból az összeget tán 7 számjegyűre is lehet növelni). 

Gazdagoknak már megint

Nem a csalás ugyanakkor a csok egyik achillese, hanem az, hogy valójában a gazdagabb rétegeknek kedvez. Az MSZP például kritikáinak megfogalmazásakor egészen addig megy, hogy: az olcsó hitellel és támogatással sokan fogják majd legalizálni eltitkolt pénzeiket is. 

Hányadik lakása lesz már?Forrás: Northfoto

Tény, hogy csak egy szűk kör tudja majd igényelni a támogatást. A tehetősebbek rohama a csokért viszont megállíthatatlannak tűnik a bankokban. Sokan nem is maguknak, hanem a gyerekeinek vesznek majd lakást. Ezt a kiskaput sem zárták be a törvényben. Nyilatkozatok szerint maximum a lakcímkártyákon ellenőrzik majd,  hogy valóban lakhatásra használja-e a család az állami pénzen vett ingatlant. 

A befektetők azt is elintézhetik, hogy használt lakást vegyenek a pénzből az igénylők. Ha ugyanis valaki megkapja a csokot, megveszi az új ingatlant, majd viszonylag rövid időn belül eladja, és az árából vesz egy használt akást, akkor duplán jól járhat. A rendelet csak a lakáscélt rögzíti, ezért simán lehet így adni-venni az ingatlanokat  Kórozs Lajos MSZP-s politikus szerint. 

Friss házasok voltunk, kellett a pénz

Leginkább azoknak kedvez a csok, akiknél már megszülettek a gyerekek, egy, kettő vagy három – mondta az Origónak Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. Nekik a csok nem jár akkora kockázattal, mint a gyermek nélkülieknél, ugyanis, ha valamiért nem születnek meg a bevállalt gyerekek, akkor közel tízmillióval kell többet visszafizetni, mint az eredeti támogatás. Menet közben még a jegybanki alapkamat is elszállhat, ami növeli a kockázatot – mondta Gergely Péter. 

Mennyit kell fizetni, ha nem jön össze annyi gyerek?

Ha a családnak 

  • csak két gyerek jön össze tíz év alatt, akkor a 7,4 milliós visszafizetésen kívül 4,2 milliós kamatot is fizetnie kell, 
  • ha egy gyerek sem jön össze, akkor már közel 10 milliós a büntetés. 

Ehhez még hozzájön a hitel extrakamata, ami ugyancsak milliós nagyságrendű lehet, ha hitelt is igénybevett a család. 

Külföldieknek is járForrás: Thinkstock

Az ajándék 10 millió forint után ötszörös jegybanki alapkamattal (az alapkamat jelenleg 1,35 százalék, így ez évi 6,75 százalék) terhelten kell visszafizetni a felvett támogatást. Majd a kamattámogatott hitelre is késedelmi kamatot kell fizetni. 

Akik most házasodtak, még ne rohanjanak tehát a bankba  – mondta Gergely Péter. 

A friss házasságok nagy része három és fél év után felbomlik. Összességében is 10 házasságból 6 válással végződik,  a csokkal együtt pedig egy anyagi csőd lehet a válás. 

A jelenlegi szabályozás egyik nagy hibája épp ez az óriási kockázat, amit a családoknak vállalniuk kell. A 10+10 millió túl nagy összeg ahhoz, hogy kihagyják az emberek, de ha nem a tervek szerint alakul az élet, akkor nagy bukó lehet a vége. Emiatt igazából azoknak éri csak meg igényelni az új szocpolt, akiknél már megvan a három gyerek. 

Nagy a boldogság, csak nehogy baj legyen!Forrás: PhotoAlto/James Hardy

A sarokba szorított csokos családok nem tehetnek mást, vagy megrokkannak a hatalmas adósságtól, vagy trükkökhöz folyamodnak. Jöhetnek a kamu meddőségi igazolások, a kamu örökbefogadások. 

Meredekebb ötleteink is vannak

De ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg ötletünk van még a támogatás megszerzésére gyerekvállalás nélkül is. Nem tippeket adnánk, csak kérdezzük: 

  • Mi van, ha haldokló beteghez megy hozzá valaki? 
  • Mi van, ha a meddőség már a házasság előtt fennáll, és a pár tud róla? 
  • Mi van, ha az örökbefogadás után mégis visszakerül a gyerek az állami ellátásba? 

Rengeteg módja van jelen pillanatban annak, hogy vissza lehessen élni a csokkal, és nincs világos válasz arra, hogy milyen lépéseket terveznek tenni annak érdekében, hogy ezek ne váljanak tömeges jelenséggé. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK