A jogosítvány drágább lesz, de az üzemanyag olcsóbb

2016.01.16. 07:55

Január második hetében kétszer ment lejjebb az üzemanyagok ára, pedig akkor még nem is szakadt 30 dollár alá a kőolaj. A belátható jövőben nem lesz olajár-emelkedés, az orosz kormány újabb 10 százalékos spórolást vezet be. A jogosítvány megszerzése viszont drágább lesz a mozgóképes kérdések miatt. Lázár János bejelentette, hogy az állam kész átvenni a fővárostól az agglomerációs közlekedést és a HÉV-et. A versenyhivatal négymilliárd forintra bírságolta a Bankszövetséget, a szervezet fizet, de bírósághoz fordul. Gyurcsány Ferenc cége 900 millió forintért szállt ki a hengergumibizniszből. Egyetem lett a Gazdasági Főiskola. Ez volt a héten a gazdaságban.

Akár 5-10 ezer forinttal is drágulhat a jogosítvány megszerzése, mivel januártól a KRESZ-vizsgán már mozgóképes kérdések is előfordulhatnak, és emiatt a tananyagot is változtatni kell, a programot pedig egyetlen cég forgalmazza az országban.

Olcsóbb az olaj 

Az üzemanyag viszont a belátható jövőben nem fog drágulni, sőt valószínűleg még a mostaninál is olcsóbb lesz. Több mint 12 éve, 2003 decemberében fordult elő utoljára, ami január 15-én, pénteken, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta és az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára egyidejűleg a 30 dolláros szint alatt álljon. Elemzők szerint az árzuhanás azért van, mert hamarosan feloldják az Iránt sújtó szankciókat.

Olcsóbb az üzemanyag 

Az üzemanyagok ára Magyarországon a héten kétszer is esett. Szerdától 3-3 forinttal csökkent a 95-ös benzin és a gázolaj ára. Pénteken a Mol bruttó 5 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj árát.

Az alacsony árak már a 2015-ös fogyasztáson is meglátszottak. 2015-ben Magyarországon 1,257 milliárd liter benzin és 1,924 milliárd liter gázolaj fogyott. Ennyi üzemanyaggal 1157 darab úszómedencét lehetne megtölteni. Az összfogyasztás 7,6 százalékkal nőtt 2014-hez képest, különösen a prémium-üzemanyagok iránti kereslet ugrott meg.

Egyre olcsóbb és olcsóbb...Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Nem volt infláció 

Az olcsó üzemanyag abban is nagy szerepet játszott, hogy Magyarországon 2015-ben nem volt infláció. Decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődtek. 2015-ben az év egészét tekintve a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző évben - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Moszkva spórol 

A várakozások szerint tovább csökken az olajár és a nyomott ár hosszabb ideig fennmarad - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerdán egy moszkvai fórumon. A pénzügyminiszter szerint a globális gazdasági növekedés lassulása és az olajpiaci túlkínálat miatt nincs esély a kőolaj árának emelkedésére a közeljövőben".

Állítólag Moszkva arra készül, hogy 10 százalékkal csökkentse a költségvetési kiadásokat. A minisztériumoknak január 15-ig kellett leadniuk a takarékossági terveiket. A spórolás nem érinti majd a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat. Az orosz költségvetés bevételeinek nagy része a kőolaj- és földgázexportból származik, a kőolaj világpiaci ára viszont zuhan. Moszkva 2015 decemberében már végrehajtott egy 10 százalékos spórolást.

Túl olcsó az olaj, Moszkvának spórolni kellForrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Elutasították a Volkswagent 

Ha már az üzemanyagoknál tartunk: a kaliforniai környezetvédelmi hatóság elutasította a Volkswagen javaslatait a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett dízelautók visszahívására. A hatóság közölte, hogy a Volkswagen indítványában szereplő javaslatok nem elegendőek ahhoz, hogy "általános hatást gyakoroljanak az érintett járművek menettulajdonságaira, károsanyag-kibocsátására és biztonságára". Ráadásul nem tartalmazzák a technikai értékeléshez szükséges információk mindegyikét.

Az állam átveszi 

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nyugodjanak meg az agglomerációban élők, nem áll le a tömegközlekedés két hét múlva. Az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését, és kész a HÉV átvételére is.

Sztrájkra készülnek 

A vasutas-szakszervezetek viszont megállapodtak arról, hogy saját döntéshozó testületeik elé viszik, részt vegyenek-e egy esetleges közös sztrájkban. A vasutasok 5 százalékos alapbéremelést és 2,7 százalékos differenciált emelést akarnak. Ha ezt nem kapják meg, akkor készek alkalmazni minden jogszerű eszközt.

A vasutasok készülnek az esetleges sztrájkraForrás: Tevan Imre

Üzleti titkok 

A versenyhivatal szerint a Bankszövetség a BankAdat adatbázisával üzleti titkokat osztott meg, az adatbázis alkalmas volt a verseny korlátozására, ezért négymilliárd forintra bírságolta a szervezetet. A Bankszövetség részletfizetést kért, mert nincs elég pénze a bírságra, a versenyhivatal ezt engedélyezte.

A Bankszövetség szerint a BankAdat szolgáltatást az első Orbán-kormány igényére hozta létre a bankszektor, az adatokat a mindenkori kormány is használta, az adatbázis működését a bankfelügyelet segítette. A szervezet szerint az adatbázissal a bankok nem osztottak meg üzleti titkokat. A Bankszövetség kifizeti a bírságot, de bírósághoz fordul.

Hengergumizás 

Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Portfólió eladta a hengergumizással foglalkozó Béta-Roll Zrt.-ben való többségi részesedését. Az Altus 900 millió forintot keresett az üzleten. A Béta-Roll új tulajdonosa a hengergumizásban piacvezető német Böttcher Gmbh. Az Altus Portfólió tulajdonában az adásvétel után már csak a Motim Zrt. marad.

Gyurcsány Ferenc keresett 900 milliótFotó: M. Schmidt János - Origo

Az iWiW-esek új projektje 

A világpiacra készülnek Virgo International néven a volt magyar közösségi oldal, az iWiW alapítói. Az első közösségi portál 2014-ben szűnt meg Magyarországon. Tizenkét évig fogadta a felhasználókat, majd a Facebook kiütötte a nyeregből. A már folyamatban lévő osztrák, svájci, svéd és dubaji projektek megvalósítása mellett a Virgo nyugat-európai, később tengerentúli partnercégekkel hozna létre vegyesvállalatokat. A cég egyedi fejlesztésű szoftvertermékek előállításával, informatikai és fejlesztési módszertani tanácsadással foglalkozik.

Névváltoztatás 

Budapesti Gazdasági Egyetem néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja működését az idei évtől a Budapesti Gazdasági Főiskola.