Befürdött a főváros a Rác fürdővel

2016.01.15. 09:12

Több mint tíz éve húzódik a budapesti Rác fürdő felújítása és átadása, a beruházó cégek öncsődje óta a pénze után fut Budapest. 

A 2010-ben zárult rekonstrukció idejétmúlt, várhatóan az újabb renoválás is milliárdos tétel lesz. A Fővárosi Önkormányzat azon van, hogy mihamarabb megnyíljon a fürdő, de még ítéletek sora születhet addig. 

A fürdőre 2010-ig 8 milliárd forintot költöttek. A terv szerint 8000 négyzetméteres területen 14 medence, törökfürdő és az Ybl Miklós által tervezett zuhanycsarnok áll majd. A fürdőhöz 400 fő befogadására alkalmas, 67 lakosztályból álló, ötcsillagos szállodát építettek, de eddig egyetlen vendéget sem fogadott.  

Pereskedés miatt bizonytalan a Rác gyógyfürdő nyitásaForrás: MTI/H. Szabó Sándor

A beruházás megvalósításával megbízott és az átadás csúszásáért felelőssé tett Rác Nosztalgia Kft. 2012 szeptemberében öncsődöt jelentett, mert tulajdonosa és egyben kezese, a Rác Beruházó Kft. fizetésképtelenné vált. A főváros 2013 őszén csődegyezségre jutott a Rác-csoporttal, eszerint a főváros megvásárolta a beruházó hiteltartozását – írja a Magyar Nemzet. Ezért cserébe a cégcsoport vállalta a fürdő és a hotel megnyitását, illetve üzemeltetését. A Rác Nosztalgia Kft. azonban nem tudott eleget tenni a vállalásainak, mert újabb tartozásokat halmozott fel, adósságcsapdába került.

Hat éve üresen áll 

A patthelyzet azóta is tart, a teljes rekonstrukción átesett komplexum hat éve üresen áll, napról napra romlik az állapota. A Fővárosi Önkormányzat és a tulajdonában lévő REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. tavaly nyáron kezdeményezte a felszámolási eljárás megindítását a Rác Beruházó Kft.-vel, illetve Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben. 

A csődeljárásokkal foglalkozó Para Tanácsadó Kft. azt közölte, hogy az illetékes Fővárosi Törvényszék nagyon terhelt, a Rác fürdőt érintő felszámolás leghamarabb fél, de inkább egy év múlva mehet végbe.