A francia elnök szükségállapotot hirdetett

2016.01.18. 12:45

Gazdasági szükségállapotot hirdetett meg üzletemberek előtt tartott beszédében Francois Hollande francia elnök. Hollande ezzel együtt gazdasági reformcsomagot jelentett be: 500 ezer emberre kiterjedő képzési programot akar indítani, és lazítani akar a dolgozókat védő szabályokon, hogy így ösztönözze a cégeket új munkaerő felvételére. Franciaországban 10 százalék fölött van a munkanélküliség, Hollande azt ígérte, csak akkor indul újra az elnöki székért 15 hónap múlva, ha sikerül csökkentenie a munkanélküliséget.

Francois Hollande francia elnök gazdasági szükségállapotot hirdetett üzleti vezetők előtt tartott szokásos éves beszédében január 18-án, hétfőn. Az elnök szerint muszáj újraértelmezni Franciaország gazdasági és szociális berendezkedését, tudósít az AP hírügynökség. Hollande a szükségállapot szimbolikus bejelentése mellett nem akar új jogköröket.

Reformcsomagot jelentett be 

Beszédében az elnök gazdasági reformok sorozatát vázolta fel hallgatóságának. Azt mondta, a tervezett lépések "nem fogják megkérdőjelezni" a 35 órás munkahetet. A reformok közt szerepel a dolgozókat védő szabályok fellazítása, így akarja a cégeket új alkalmazottak felvételére buzdítani. Az elnök szeretne tovább- és átképzéseket indítani félmillió embernek.

Emellett további támogatásokat akar adni a kisvállalkozásoknak, és el akarja érni, hogy többen kapjanak gyakornoki állást.

Hollande szerint a dolgozópárti francia üzleti modellt hozzá kell igazítani az egyre erősebben globális és digitális gazdasághoz.

Magas a munkanélküliség 

Francois Hollande 2012 óta tölti be az elnöki hivatalt, azóta 600 ezerrel több a munkanélküli Franciaországban, a munkanélküliség 10 százalék fölött van, emlékeztet a Financial Times. Pedig a legtöbb nagy európai gazdaságban csökkent a munkanélküliség: az uniós átlag 9,8 százalék, az Egyesült Királyságban 5,2 százalék, Németországban pedig 4,2 százalék.

Olaszországban és Spanyolországban magasabb a munkanélküliség, mint Franciaországban, de ezekben az államokban már csökken.

Francois Hollande gazdasági szükségállapotot hirdetettForrás: AFP//Stringer

Közeleg az elnökválasztás 

Franciaországban 15 hónap múlva lesz elnökválasztás, Hollande azt ígérte, csak akkor indul újra, ha sikerül csökkentenie a munkanélküliséget. Eddigi lépései (többek közt egy 40 milliárd eurós adócsökkentés a cégeknek) nem vezettek eredményre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK