Izgalmas események várnak Magyarországra

autó építési terület építkezés FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY rakpart utcakép
Budapest, 2015. március 23. Munkaterület a Bem rakparton, a budai fonódó villamoshálózat építési munkálatain 2015. március 23-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Izgalmasan indul az év eleje, mivel a tavalyi évtől eltérően most nem látható egyértelmű trend, inkább csapkodó árfolyamok jellemzik a tőkepiacokat – derül ki a K&H trendmonitor elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Globális szinten leheletnyi gyorsulásra, éves szinten 3,3 százalékos növekedésre lehet számítani a tavalyi 3,1 százalékos bővülés után. Az egyes régiók azonban eltérő ciklusban vannak a gazdaság állapotát tekintve, így minden régió tartogat meglepetéseket az első negyedévben.


Magyarország a felminősítésre vár

Az első negyedév

legizgalmasabb eseménye kétségtelenül a felminősítés lehet.

A tavalyi év 2 százalékos költségvetési hiánya, illetve az év végén visszafogott kötvénykibocsátásnak köszönhetően 76 százalékra csökkenő GDP-arányos államadósság meggyőzheti végre a hitelminősítőket.

Építkezés a Bem rakparton Forrás: MTI/Soós Lajos

„Eközben a kéthetes kötvények kivezetésével a Magyar Nemzeti Bank nyomja lefelé a kötvényhozamokat, így bár az első negyedévben nem számítunk az alapkamat újbóli csökkentésére, a hazai kötvényekben látunk fantáziát a következő hónapokban” - hangsúlyozta ki Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.


USA: fellendülés

A Fed tavaly decemberi kamatemelése mérföldkövet jelentett, és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága kellően erős a monetáris szigorításhoz.

amit az is mutat, hogy a jegybank még négy kamatemelést tervez idénre.

Még négy kamatemelést tervez a Fed idén Forrás: AFP/Jewel Samad

A makrogazdasági várakozások azonban már némi lassulást vetítenek előre, hiszen míg a szolgáltató szektor várakozásai és a munkaerőpiac helyzete kedvező, a feldolgozóipar kilátásai 2009-ben voltak utoljára ilyen mélyponton. Ennek megfelelően a piac jóval visszafogottabb a kamatemeléseket illetően, és csupán egy-két szigorítást valószínűsít, de az sem zárható ki, hogy a kínai lassulás és a piaci bizonytalanság hatására elmarad az idei kamatemelés” - mondta Kovács Mátyás.

Európai Unió: élénkülés

Az Európai Unióban továbbra is alacsony szintű gazdasági bővülésre lehet számítani, de egyértelműen javulás várható az első negyedévben.

A feldolgozóipar kilátásai másfél éves csúcson vannak, a szolgáltatóipar pedig már fél éve kedvező várakozásokat mutat. Az erőteljesebb gazdasági növekedésre ugyan

árnyékot vet a kínai lassulás,

hiszen az unió gazdaságát jóval érzékenyebben érinti, mint az USA-ét, azonban az EKB lazító intézkedéseinek kedvező hatásai ezt láthatóan ellensúlyozzák.

A befektetői hangulat javulása egyértelműen tetten érhető a hangulatindexekben, a kötvényhozamok lenyomása segíti az államadósságok finanszírozását, és az euró tavalyi mintegy 13 százalékos gyengülése a dollárral szemben támogatóan hat minden eurózóna-ország exportjára.

Feltörekvő piac: lassulás, recesszió

Nem indul jól az év eleje a feltörekvő piac számára. Kínában a GDP-növekedés várhatóan idén tovább lassul, a tavalyi 6,9 százalékról becslések szerint 6,5 százalékra. Ez egyrészt a jüan leértékelésének folytatását vetíti előre, másrészt nehezíti a nyersanyag-kitermelő országok helyzetét.

Kína tovább lassul Forrás: AFP

Tovább rontja a helyzetet, hogy az amerikai kamatemelési ciklus kezdete miatt felgyorsulhat a tőkekivonás a feltörekvő országokból - főként Törökország, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika esetében -, ami az állampapírhozamok emelkedését és a helyi deviza gyengülését okozza, jelentősen megnehezítve ezzel az országok finanszírozhatóságát.