Nem lesz olcsóbb az új ingatlan

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Az Otthon Centrum szerint nem csökkennek az új építésű ingatlanok árai a családok új otthonteremtési kedvezménye miatt.
Vágólapra másolva!

Az OC szerint rendkívüli módon megugrott a vásárlói kereslet. A keresletet kiszolgálni képes fejlesztők nagymértékű építkezésekbe kezdenek, és ez felhajtja a fejlesztési telkek árát, valamint a felfutó fejlesztések megterhelik az építőipari kapacitásokat. Ezen tényezők akár már fél éven belül a fejlesztési költségek emelkedéséhez vezethetnek.

Komoly keresletnövekedésre számít az Otthon Centrum a csok kiterjesztése miatt. Az OC szerint idén és a következő években

az adásvételek száma elérheti a válság előtti esztendők éves 180-190 ezres szintjét.

A saját célra vásárlók körében komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között tranzakciók százezreit halasztották el.

Jelentősen megnőtt az érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt Forrás: Ingatlan.com

Izzanak a telefonok az ingatlanosoknál

Természetesen a csok miatt érintett ingatlanok esetén idő kell, míg ezekből az első érdeklődésekből regisztrált ügyfelek lesznek, nagyon rövid idő telt el még a bejelentés óta,

most még csak tájékozódnak a potenciális ügyfelek.

Ugyanakkor az látszik, hogy most leginkább azok a vevők jelentek meg a piacon, akik a csok nélkül nem vásárolnának, azaz ők emiatt hoznák előre ingatlanvásárlásukat.

Még hiány is jöhet

Az

erős kereslet átmenetileg hiányt is generálhat az új építésű ingatlanok piacán,

hosszú távon azonban a lakásberuházások alkalmazkodni fognak a piaci igényekhez. Jelenleg több beruházó elindította korábban felfüggesztett projektjeit.

Idén 8-9 ezer új lakás is kerülhet a piacra - az OC szerint.

Főleg Budapesten és a megyei nagyvárosokban rendelkeznek az ingatlanfejlesztők engedélyezett projektekkel, ezeken a területeken fog először növekedni az új építésű lakóingatlanok száma.

Az áfacsökkenés és a csok összességében inkább stabilizálódó árakat vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak, de nem árcsökkenést az új építésű lakások piacán - írja elemzésében az Otthon Centrum.