Varga szerint a hitelezést is megtolhatja a csok

lakástámogatási rendszer, lakáshitel, ingatlanpiac, szocpol, szociális bérlakás, építkezés
Vágólapra másolva!
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok hatására nőni fog a lakások iránti kereslet, amely a hiteligényt is élénkíti.
Vágólapra másolva!

A kabinet az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentését is tervezi, mondta a tárcavezető az angol Euromoney című pénzügyi szaklap közép- és kelet-európai gazdaságok jövőjéről szóló bécsi konferenciáján.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint Varga Mihály elmondta, hogy hazánk számos intézkedéssel támogatja a banki hitelkihelyezés felgyorsítását. A tárcavezető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött tavalyi megállapodást fontos mérföldkőnek nevezte, hiszen a magyar pénzintézeteknek ezáltal kedvező módon 2016. január 1-jétől csökkent a bankadó mértéke.

A csokkal tolnák meg a lakások iránti keresletet Forrás: Northfoto

A hitelezési aktivitást szerinte növeli az is, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül újabb 10 ezer olyan lakást készül megvásárolni az állam, amelynek törlesztő-részleteit tulajdonosa nem tudta fizetni. Ezzel 35 ezerre nő azon ingatlanok száma, amelyek – a fizetésképtelenség miatt – eddig a magyar bankrendszert terhelték, közölte az NGM.

Az állam két bankból is kiszállna

A nemzetgazdasági miniszter arról is beszélt, hogy az EBRD-vel kötött megállapodás értelmében

az állam 2016-ban megválna az MKB-ban és a Budapest Bankban szerzett részesedésétől,

emellett tető alá hozhatják az Erste 15 százalékának megvásárlását. Ez utóbbiról a konferenciát követően Varga Mihály egyeztetett az Erste Bank vezetőivel. Mint mondta, a banki portfólió kiértékelése már megtörtént, jelenleg pedig a tranzakció vételára kapcsán folynak az egyeztetések.