Építőipari Nívódíjat kapott a pezsgőpincészet

A Cézár Pincészet Zala megyébe költözik.
Vágólapra másolva!
Mezőgazdasági építmény kategóriában Építőipari Nívódíjat nyert a romániai Kárásztelken épült szőlőfeldolgozó üzem. A pezsgőpincészet a Tombor András üzletember vezette magyar befektetőcsoport, valamint a Pannonhalmi Főapátság összefogásával jött létre.
Vágólapra másolva!

Az 1600 négyzetméter területű pincészet zöldmezős beruházás keretében épült, amelynek megvalósításakor nagy hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások használatára.

Az üzem hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja,

a villanyáram fogyasztást pedig napelemekkel kompenzálják. „A komplexum nemcsak vizuálisan nyújt meghatározó élményt a környéken, hanem jelentősége abban is mérhető, hogy rajta keresztül a borvidéken újraéled az egykori minőségi pezsgőkészítés" – mondta Leitersdorfer Edit, a pincészet ügyvezetője.

Magyar vállalkozó létesítménye külföldön először kapta meg az építőipar egyik legrangosabb hazai kitüntetését.

4 millió eurós beruházás

A 2012 végén átadott üzemben minőségi pezsgőt és bort készítenek. A beruházás összértéke megközelítőleg 4 millió euró. Ebből 2,7 millió eurót költöttek az üzem megépítésére és a technológiára, amelynek felét a Romániában megvalósult fejlesztésekre is rendelkezésre álló európai uniós forrás biztosította.

A 22 erjesztő tartállyal működő komplexum feldolgozó kapacitása 164 000 liter.

A bor- és pezsgőkészítés minden lépése, az erjesztéstől a palackozáson át a címkézésig az üzemben történik.

Ősszel a magyar piacon

A termékeket kizárólag Romániában forgalmazzák, megtalálhatók az ország több nagyvárosában: borszaküzletekben és vendéglátó egységekben, valamint a pincészet honlapján lévő webshopban is elérhetők. A pezsgők várhatóan 2016 tavaszán jelennek meg a romániai piacon, majd előreláthatólag ősszel Magyarországon is kaphatók lesznek. A későbbiek folyamán pedig Közép-Európa más országai felé is szeretne nyitni a pezsgőpincészet.