Reagált a Fundamenta Rogánék javaslatára

lakáshitel euró euro pénz hitel otthon
Vágólapra másolva!
A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely a magyar lakosság otthonteremtését segíti, ugyanakkor óvatosságra int a nem kellően biztonságos feltételekkel működő fogyasztói csoportok, vásárlói klubok esetleges létrehozásával kapcsolatban, reagált a cég a kormány legújabb ötletére.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője hétfőn jelentette be, hogy a Nemzeti Otthonteremtési Közösség néven új lakás-takarékpénztárat hoz létre a kormány. A Fundamenta közleménye szerint az elmúlt időszak negatív pénzügyi történései felhívják a figyelmet a hosszú távon prudens és stabil működés, a megfelelő tőkehelyzet, a fogyasztóvédelem és a pénzügyi szolgáltatásokhoz társuló garanciális elemek fontosságára.

A kormány beállt az otthonteremtésbe Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank May

A cég által folyósított lakáscélú hitelek nagyobb része vásárlási célú: ez tette ki 2015-ben a kölcsönök mintegy 73 százalékát. A hitelek kisebb részét fordítják az ügyfelek házépítésre, bővítésre, korszerűsítésre, ugyanakkor ezen lakáscélok jelentősége a lakáspiaci beruházások élénkülésével párhuzamosan nőni fog, közölte a cég. Tavaly összesen a GDP 0,5 százalékának megfelelő összeget,

175 milliárd forint értékű megtakarítást és lakáskölcsönt fizettek ki az ügyfeleknek.

Rogán Antal szavai szerint a kormánynak az a célja, hogy a mostani lakás-takarékpénztári rendszernek versenytársa legyen. Szerinte, míg az állam 50 milliárd forinttal finanszírozza a mostani rendszert, addig a másik oldalon alig épülnek új lakások.

Nem állnak le

A Fundamenta a következő évekre is a hitelfolyósítás stratégiába illeszkedő, fenntartható növelését tervezi. 1997 óta folytatnak lakás-takarékpénztári tevékenységet szakosított hitelintézetként. Története során több mint 2 millió lakás-előtakarékossági szerződés teljesítésével járult hozzá ügyfelei lakáscéljainak megvalósításához, közölte a cég.