Elmaradt az erős földet érés Kínában

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Szerény emelkedéssel indult a nap az ázsiai tőzsdéken, miután a kínai gazdaság tavalyi bővüléséről nagyjából a várakozásoknak megfelelő adatot közöltek. Az olajpiacon azonban változatlanul erős az eladói nyomás. Az európai és tengerentúli befektetők a kínai bejelentés hatásai mellett európai inflációs adatokra, gazdasági hangulatjelentésekre és az IMF friss prognózisára figyelnek majd. Ez történt a piacokon, amíg aludt, és ez vár még ránk ma.
Vágólapra másolva!

Rémes a kínai adat, de nincs meglepetés

Tavaly 6,9 százalékkal bővült a kínai gazdaság, ez volt

a legalacsonyabb növekedési ütem az elmúlt negyedszázadban.

Egy évvel korábban 7,3 százalékos ütemben emelkedett a világ második legnagyobb gazdaságában megtermelt bruttó hazai termék (GDP).

Az esztendő utolsó negyedévében éves alapon 6,8 százalékkal nőtt a GDP, amely 0,1 százalékponttal rosszabb az előző negyedévi adatnál és az elemzők várakozásainál. Az október-decemberi időszak 1,6 százalékos bővülést hozott negyedéves alapon, az előző három havi 1,8 százalék után.

Negyedéves, évesített kínai GDP-adatok az elmúlt 25 évben Forrás: tradingeconomics.com

A közölt adatok után

oldódhatnak a kínai gazdaság hírtelen földet érésével kapcsolatos félelmek.

A statisztikák a korábban ismertetett központi gazdaságirányítási elképzeléseknek megfelelő folyamatokra utalnak. Tény ugyanakkor, hogy a 7 százalék körüli növekedési tervet csak többszöri kamatcsökkentéssel és gazdaságélénkítő lépésekkel sikerült elérni. Így nem meglepő, hogy már az első elemzői vélemények is arról szóltak, hogy

a központi kormányzat további közbelépése várható

a zuhanás megállítása érdekében.

Emelkedik Ázsia – nyomás alatt az olajár

Óvatosan, a japán Nikkei kivételével minimális 0,2-0,8 százalékos plusszal nyitottak a részvénypiacok a világ keleti felén, majd

helyi idő szerint a délelőtti órákban a kínai és Hong Kong-i tőzsdén határozottabb emelkedés indult,

közép-európai idő szerint nem sokkal 7 óra előtt a Shanghai Composite a hétfői záráshoz képest plusz 2,3, a hongkongi Hang Seng plusz 1 százalék közelében járt. A Nikkei a mínusz 0,3 százalékot súrolta.

Kínai eseményekre figyelnek a piacok Forrás: AFP/Johannes Eisele

Változatlanul

erős eladói nyomás alatt maradt az olajpiac.

A világpiacon meghatározó mindkét olajfajta – az Európában irányadó északi-tengeri Brent, valamint az Észak-Amerikában meghatározó West Texas Intermediate, WTI – jegyzése 29 dollár alatt ragadt az ázsiai kereskedésben. Új negatív hír nem jelent meg, ám nem is oldódtak az egyébként is túlkínálattal küszködő piacon az Irán - nemzetközi szankciók feloldása utáni - visszatérésével összefüggő félelmek.

Ez vár ránk ma

Itthon meghatározó adatközlést nem várunk, Európából és a világból több olyan tájékoztató is megjelenik ugyanakkor, amelyekre erősen figyelnek majd a piacok.

Európából inflációs adatok jönnek.

Az Eurostat és a német statisztikai hivatal is a fogyasztói árak változásáról számol be. Mindkét adatot illetően a novemberi 0,2 százalékkal azonos decemberi emelkedést várnak a piaci szereplők.

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet közzéteszi a német gazdasági várakozásokat előrejelző hangulatindexét.

Januárra erős csökkenést, 8,2 pontot mutatnak az elemzői üveggömbök

a decemberi 16,1 pont után Európa legnagyobb gazdaságában.

Kiemelt figyelemmel várják a piacok az IMF gazdasági előrejelzését (World Economic Outlook). A nemzetközi szervezet negyedévente vizsgálja fölül a növekedési kilátásokat a világban, októberben globálisan 2015-re 3,1, 2016-ra 3,6 százalékos GDP-növekedést tartalmazott a kiadvány,

a várakozások szerint a Nemzetközi Valutaalap rontja prognózisát.

Mérsékelt mínuszok Európában

A megelőző napok erős zuhanása után csendesebb napot zártak hétfőn a főbb részvénypiacok. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények

FTSEurofirst 300-as mutatója 0,29 százalékos veszteségben állt a nap végén.

A 1293,40 pontos záró érték az év végihez képest 10,03 százalékos mínuszt jelent. (Az esztendő eddig eltelt részének részvénypiaci folyamatairól sokat elárul, hogy a szűk 3 hét vesztesége kétszer akkora, mint a 2015-ös teljes év nyeresége: tavaly egész évben 5,04 százalékkal emelkedett a FTSEurofirst 300.)

Több, a kereskedést befolyásoló adatot is közzétesznek ma Forrás: Ralph Orlowski/Reuters

A londoni értéktőzsde irányadó indexe, az FTSE-100 0,42 százalékot esett (az érték 7,41 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly év végén). A frankfurti DAX 0,25 százalékot csúszott (az érték 11,37 százalékos esést takar az év végi értékhez képest). A párizsi CAC-40 0,49 százalékkal süllyedt (mínusz 9,65 százalék 2015 végéhez képest). A kelet-közép-európai régió legnagyobb piacának irányadó mutatója a varsói WIG-20 3,21 százalékkal apadt a hétfői kereskedésben az előző naphoz képest.

Botlott Budapest

Nagyot bukott a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényindexe, a BUX is. A mutató 703,49 pontos, 2,95 százalékos csökkenéssel, 23 179,43 ponton búcsúzott a naptól. Elemzők a vezető részvénypiacok veszteségeihez képest komoly esést azzal magyarázták, hogy

az előző időszakok felülteljesítését korrigálták a befektetők

– a múlt heti nagy zuhanásokból jórészt kimaradtak a hazai vezető papírok, illetve mérsékeltebben érintette őket az erősen negatív hangulat.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,75 százalékkal esett, 397 forinton állt a nap végén. A Mol 400 forintot, 2,94 százalékot veszített 13 200 forinton zárt. Az OTP-részvény 192 forinttal, 3,15 százalékkal 5900 forintra süllyedt. A Richter árfolyama 215 forinttal, 3,83 százalékkal 5400 forintra gyengült. A közepes és kisebb tőkeértékű részvények indexe, a BUMIX 1643,21 ponton zárt hétfőn, ami 11,62 pontos, 0,70 százalékos csökkenés a múlt heti utolsó értékhez képest.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.