Beszólt Európának az IMF-vezér

IMF, World Bank, Világbank, Christine Lagarde
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde gestures during a panel discussion on Climate Change at the National Theater on October 7, 2015 in Lima, Peru on October 7, 2015 in Lima, Peru. AFP PHOTO / IMF - Stephen Jaffe
Vágólapra másolva!
Az Európába érkező migránsok gyors munkaerőpiaci integrációját szorgalmazta az IMF friss jelentésében, amely szerint a múlt tapasztalatai nemigen igazolják azt az egyik leggyakrabban hangoztatott félelmet, hogy a bevándorlók elveszik a munkát a helyi lakosok elől. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióba érkező bevándorlók és menekültek hulláma valószínűleg növeli kissé a gazdaság teljesítményét rövid távon, de

a tömeges migráció hosszú távú hatása attól függ majd, hogy milyen gyorsan tudnak munkát találni

az újonnan érkezett emberek – állapították meg a valutaalap szakértői jelentésükben, amelynek megállapításait Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója ismertette Davosban.

Christine Lagarde Forrás: AFP/Stephen Jaffe

Az IMF felszólít

A Világgazdasági Fórum nyitásához időzített jelentésben, amelyben a feladat nehézségét elismerve a bevándorlók gyors munkaerőpiaci integrációját támogató érveket sorakoztatnak fel a szakértők, a valutaalap felszólította az uniós országokat, hogy

a tagállamok hárítsák el a menekültek munkavállalását nehezítő akadályokat,

az olyanokat, mint például a minimálbért szigorúan szabályozó törvények és szabályok.

Az IMF-nek határozott javaslatai vannak Fotó: Polyák Attila - Origo

A kérdés sürgető, mert tavaly több mint egymillió menedékkérő – közel felük szíriai – érkezett Európába, és a bevándorlók áradata nem csillapodott a tél beálltával sem.

Az IMF arra számít, hogy

a menekültválság idén 0,09, jövőre pedig 0,13 százalékponttal emeli meg az EU hazai össztermékét,

azaz a GDP-t, főleg annak köszönhetően, hogy növekedni fognak a menekültek lakhatását és megélhetését biztosító kormányzati kiadások.

Az osztrák GDP-t fél százalékkal tolja meg

A legnagyobb gazdasági hatást abban a három országban (Ausztria, Svédország és Németország) váltja ki, ahol a legtöbb menedékkérelmet nyújtják be. A szakértők számításai szerint Ausztriában jövőre várhatóan 0,5, Svédországban 0,4, Németországban pedig 0,3 százalékpontot tesz hozzá a növekedéshez.

Osztrák rendőrök figyelik a migránsokat az osztrák-német határon Forrás: AFP/DPA/Armin Weigel

Középtávon azonban a migránshullám gazdasági hatása nagymértékben függ majd attól, hogy milyen gyorsan képesek munkát találni és ennek eredményeként adókat és társadalombiztosítási járulékokat fizetni az újonnan érkezők. A bevándorlók és menekültek munkavállalása kedvező esetben uniós szinten 0,25 százalékponttal növeli a GDP-t 2020-ra, míg Ausztria, Németország és Svédország esetében 0,5 és 1,1 százalékpontot tehet hozzá a növekedés mértékéhez.

Mi van, ha...

Mindazonáltal van egy jelentős gazdasági kockázat, mégpedig az, hogy ha az újonnan érkezők közül kevesen találnak munkát. A bevándorlók és menekültek munkaerőpiaci integrálásának kudarca a munkanélküliségi ráta emelkedéséhez és az államadósság növekedéséhez vezethet az elemzők szerint, akik

kevés bizonyítékot találtak arra, hogy a menekültek elvennék a munkát a helyi lakosok elől,

vagy megjelenésükkel lefelé nyomnák a béreket.

Az Európa országaiba és az Egyesült Államokba irányuló nagyobb migránshullámokról készített tanulmányok többségéből az derül ki, hogy a hazai munkavállalók átlagbére alig változott, és a munkanélküliségre is korlátozott hatása volt a nagyszámú migráns beáramlásának.