Olimpia 2024: a PwC munkája dönt Budapestről

olimpia park
Budapest, 2014. március 21. A park Duna felőli bejáratánál álló nemzetiszínű olimpiaiötkarika-szobor a megújult belvárosi Olimpia parkban 2014. március 21-én. A belváros legnagyobb, március 22-től újra látogatható közparkja Észak-Lipótváros több utcájával együtt újult meg 1,8 milliárd forint uniós forrásból. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A fejlesztési tárca szerint szükség van az újabb, több száz millió forintos tanácsadói szerződésre, mert a cég által készített elemzések alapján döntenek majd arról, hogy Budapest rendezhet-e olimpiát 2024-ben. Lázár János szerint a PwC újabb megrendeléseket is kaphat még.
Vágólapra másolva!

A kormány újabb, ezúttal nettó 240 millió forintos szerződést kötött a PricewaterhooseCoopers Magyarország Kft. (PwC) tanácsadó céggel az olimpia megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére és az ehhez kapcsolódó különböző feladatok elvégzésére. A 2024-es budapesti olimpiához

a PwC szinte ugyanilyen szerződést írt alá korábban 480 millió forintért,

akkor szintén megvalósíthatósági tanulmányról volt szó. Első ránézésre a különbség csupán annyi, hogy a közel félmilliárd forintos szerződést a Miniszterelnökség kötötte, míg ezúttal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a PwC partnere.

A pályázásról már döntöttek Fotó: Polyák Attila - Origo

Az uniós közbeszerzési értesítőben kedden megjelent hirdetmény szerint a megbízási szerződés a megvalósíthatósági tanulmányra, valamint „az ahhoz tematikusan kapcsolódó pályázati kérdőív elkészítéséhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás” beszerzésére vonatkozik.

De miért volt szükség egy újabb, látszólag nagyon hasonló szerződést kötni a PwC-vel?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly módosította a 2024-es olimpiarendezési pályázat feltételeit, így eltörölte a pályázatnál a jelöltek köztes szűrését. Budapest ezért tavaly szeptember 16.-án egyből megkapta a pályázó város státuszt – Párizzsal, Rómával, Los Angelesszel és az azóta már visszalépett Hamburggal együtt.

Módosultak a feltételek

A tavalyi döntés nyomán az eddigiektől eltérő szabályokat, kötelezettségeket és határidőket állapítanak meg a pályázó városokra és a nemzeti olimpiai bizottságokra is.

Tavaly ilyenkor még más szabályok voltak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„A NOB 2015. szeptember 16-án nyilvánosságra hozta a pályázással összefüggő részletes követelményeket, amelyek a korábban ismert feltételektől jelentősen eltérnek, számos olyan kérdéskört tartalmaznak, melyeket előzőleg a pályázó városoktól nem kértek számon” – válaszolta az Origónak az NFM.

Tehát leegyszerűsítve az új PwC-szerződésre azért volt szükség, mert a NOB tavaly úgy döntött, hogy

minden pályázó város végig, a 2017-es limai döntésig versenyben marad az olimpiarendezésért.

Fordulónkénti szűrés már nincs

Értesüléseink szerint a végső helyszíndöntésig több forduló is lesz, és a NOB minden egyes ilyen forduló végén értékel is, azonban direkt szűrés már nem lesz. Ugyanakkor, ha a NOB valamelyik pályázatot úgy ítéli meg, hogy az technikailag nincsen rendben, akkor kizárhatja a pályázót. A NOB-nak nem a kizárás a célja, hanem az, hogy a pályázók jobban fel tudjanak készülni.

Több mint ezer oldalas a megvalósíthatósági tanulmány Forrás: Károly Gábor - Origo

Az új pályáztatási rendszer megköveteli a pályázó városoktól annak bemutatását is, hogy „az olimpia megrendezéséhez szükséges létesítmények fenntarthatóak lesznek nemcsak környezeti, hanem gazdasági és szociális szempontból is, méltó örökségéül szolgálnak a város és a régió számára” – írja indoklásában az NFM.

A NOB miatt

A tárca a NOB-ra mutogat: a nemzetközi szervezet ugyanis módosította a műszaki követelményeket is, amelyek miatt

a már elkészült elemzéseket felül kell vizsgálni.

Emiatt olyan további feladatok elvégzése vált szükségessé az első pályázati szakaszhoz kapcsolódó kérdőív elkészítése érdekében, amelyek a PwC korábbi szerződésében nem szerepeltek, közölte az NFM.

Ez alapján döntenek Budapestről

Ehhez a tárca szerint számos széleskörű elemzést is el kell készíteni, ráadásul a szükséges kérdések megválaszolása sok esetben komoly kutató- és elemzőmunkát is igényel.

arról, hogy Budapest alkalmas-e a további pályázati eljárásban való részvételre és az olimpiai játékok megrendezésére” – írta a tárca.

Lázár János adna még megrendelést a PwC-nek

Újabb információkra és elemzésekre van szükség a pályázáshoz, így

a kormány valószínűleg újabb szerződéseket is fog adni a PwC-nek,

válaszolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo kérdésére.

– jelentette ki a tárcavezető.

Az Origo olvasói nem akarnak olimpiát Budapestre

A Kúria szerdán elkaszálta az olimpiarendezést megtámadó népszavazási kezdeményezést. Az Origo megszavaztatta olvasóit, akiknek a döntő többsége nem akarja, hogy Budapest olimpiát rendezzen 2024-ben.

Lázár János az Origo kérdésére a népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy a jogászok már megtanulták, hogy a Kúria döntését nem szokás kommentálni.