A német pénzügyminiszter összedobatna pár milliárd eurót a menekültekre

Wolfgang Schauble
German Finance Minister Wolfgang Schauble takes part in an emergency Eurogroup finance ministers meeting on Greece at the European Council in Brussels, on June 22, 2015. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Európának a menekültáradat hatékony megfékezéséhez az eddiginél néhány euromilliárddal több pénzt kell a Szíriával szomszédos országok rendelkezésére bocsátania a háborús menekültek ellátásához, mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schäuble a svájci Davosban zajló Világgazdasági Fórumon az "Európa jövőjéről" rendezett vitán - amelyen rajta kívül a francia, a görög és a holland kormányfő vett részt - elmondta, hogy az afrikai és közel-keleti válságok és konfliktusok Európa problémái is.

- hangsúlyozta.

Amennyit csak lehet

A német tárcavezető síkra szállt egy olyan koalícióért, amely pénzt tud a menekülteket ellátó régiók rendelkezésére bocsátani. Mint mondta,

Németországnak nagyobb pénzügyi mozgástere van,

és ő hazájában is annak a szószólója, hogy a többi európaival közösen "fektessünk bele a régióba mindent, amit a mozgásterünk enged".

A közel-keleti helyzet Európa problémája Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Európát az összeomlás fenyegeti

Előzőleg Joachim Gauck német államfő a Világgazdasági Fórum megnyitóján arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy Európát az összeomlás fenyegeti a menekültválság miatt.

- tette fel a kérdést az államfő. "Senki, igazán senki nem akarhatja ezt" - mondta.

Nem szabad átadni a terepet a populistáknak

Gauck nyílt vitát követelt a menekültáradat korlátozásáról, amely szerinte erkölcsileg indokolt lehet, és segíthet a fogadókészség megőrzésében. Hozzátette: a társadalom befogadóképességére nincsen matematikai képlet, épp ezért a korlátozással kapcsolatos stratégiák kialakítása a felelős kormányzati cselekvés része. A német szövetségi vezetés és az unió más államai ezért keresik a megoldást arra, miként lehetne csökkenteni a menekültek számát.

Ha a demokraták a korlátozásokról nem akarnak beszélni, akkor átengedik a terepet a populistáknak

és az idegengyűlölőknek - figyelmeztetett Gauck.

Joachim Gauck szerint a demokratáknak nem szabad átengedni a terepet a populistáknak Forrás: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Magyarországnak is illene tudnia, mi a szolidaritás

A német államfő egyúttal élesen bírálta az Európán belüli hiányos szolidaritást.

A közép- és kelet-európai országokról szólva érthetőnek nevezte a változástól való félelmet

és a nemzeti identitásért való aggodalmat, de mint mondta, azt csak nehezen tudja megérteni, hogy

Németország nyitottsága a menekültek iránt 2015 nyarán és őszén nem "érzelgősség vagy naivitás" volt, hanem az a hitvallás is, hogy ez az ország "soha többé nem akar idegengyűlölő vagy rasszista lenni".