A tőzsde küszöbén a Budapest Bank

Cselovszki Róbert; Patai Mihály Budapest, 2015. június 22.
Gereben András, az Equilor Befektetési Zrt. igazgatóságának elnöke, Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kato
Budapest, 2015. június 22. Gereben András, az Equilor Befektetési Zrt. igazgatóságának elnöke, Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, Wolf László, az OTP Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese, Katona Ildikó, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese és Patai Mihály, az Unicredit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója (b-j) megnyomják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csengőjét a BÉT újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Készen áll a privatizációra a Budapest Bank, miután már rendezte tartozásait volt és mostani tulajdonosa, a GE és az MFB felé – közölte a Zolnai György, a bank vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban azt mondta az MKB-t és a Budapest Bankot egyszerre privatizálhatják. Zolnai György szerint az MKB-ban és a BB-ben jóformán csak az a közös, hogy állami tulajdonban van mindkettő, de más-más intézmény irányítása alatt.

Az MKB szanálás alatt áll, mert évekig veszteséget termelt, és meg kellett tisztítani a rossz hitelektől, míg a BB jól működő bank, amely folyamatosan nyereséges, csak 2014-et zártuk veszteséggel a devizahiteles elszámolás miatt.

Túl sok a nagybank Magyarországon, néhány év múlva nem lesz ennyi.

Sokféle módja van annak, hogy a szükséges konszolidáció megtörténjen, de a BB megfelelő folyamatokkal, rendszerekkel és eredményességgel működik ahhoz, hogy öt év múlva is a piacon legyen – mondta az Budapest Bank vezérigazgatója a Világgazdaságnak.

A BB már most is kész a privatizációra

- mondta Zolnai György. A BB húsz éven át az amerikai GE része volt, amely egy átláthatóan működő, a tőzsdén szereplő cég. Tavaly júniusban váltunk le róla, és novemberig valamennyi hitelünket visszafizettük mind neki, mind az MFB-nek. Azóta önfinanszírozók vagyunk.

Azonnal tőzsdére vihető a Budapest Bank is Forrás: MTI/Marjai János

A betéteink és a hiteleink összhangban vannak, bőséges a likviditásunk, egyensúlyban van a mérlegünk. A nekünk 48 milliárd forintba került devizaadós-mentés után is stabil a tőkemegfelelésünk. Éretté tesz minket a tőzsdei bevezetésre, hogy GE-tulajdonban piaci elvárások alapján működtünk, értékeink megmaradtak, és ma is átláthatóan dolgozunk.

A vezérigazgató a bank tavalyi évéről azt mondta,

Bár az első fél év kirívóan magas, 15,7 milliárd forintos nyereségét nem lehet automatikusan kivetíteni éves szintre, mivel többek között a költségek többsége általában a második félévben merül fel, a profitunk jóval meghaladta a 9 milliárdos tervet – mondta a lapnak a Zolnai György.