Folytatódhat a rezsicsökkentés

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Nyolcéves mélypontra esett az Oroszországból importált gáz ára, muníciót adva lakossági rezsi csökkentésének folytatásához. A Gazprom ismét tárolna Magyarországon gázt.
Vágólapra másolva!

Januárban ezer köbméterenként nettó 200 dollár körüli áron érkezik Magyarországra az orosz gáz – írja a Világgazdaság.

Tavaly ősszel még 245 dollárt fizettünk,

a csúcs pedig 2008 utolsó negyedévében volt, 534 dollárral. A mostani, végleges árat – szokásosan – csak a hónap végén, az aktuális árfolyam-, fűtőérték- és más adatok alapján határozzák meg. Az elszámolás alapja, a dollár szeptember óta 3 százalék alatti mértékben drágult a forinthoz képest.

Januárban ezer köbméterenként nettó 200 dollár körüli áron érkezik Magyarországra az orosz gáz, tavaly ősszel még 245 dollárt fizettünk Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Az importár 2012 októbere óta a hazai szabályozáshoz igazodva kevert: egyik összetevője a hosszú távú gázimportszerződésben rögzített képlet, a másik az európai piaci ár. A 2010 közepén visszahozott hatósági árképzést megelőzően az import olcsóbbodásával estek a lakossági tarifák is. A lehetőség most is adott lenne erre -írja a lap.