A csok még nem növelte az optimizmust

2016.01.25. 08:35

Csaknem másfél éve nem látott szintről indította az évet a GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke; az üzleti várakozások 2015. évi, a fogyasztóiak pedig 2014. évi csúcspontjuk közelében voltak januárban - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készít.

A konjunktúraindex a tavaly decemberi mínusz 1,5 pontról 1,0 pontra emelkedett, az üzleti bizalmi index 4,7 pontról 7,2 pontra, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 19,2 pontról mínusz 16,6 pontra javult januárban.

1,5 évtizedes optimizmus

Az üzleti bizalmi index emelkedése a szolgáltató cégek látványosan megugró, másfél évtizede nem tapasztalt optimizmusának eredménye. Emellett az ipari várakozások minimálisan javultak, az építőipariak hasonló mértékben romlottak, a kereskedelmiek pedig lényegében nem változtak.
Az iparban javult az elmúlt időszaki és a várható termelés, valamint a rendelésállomány - ezen belül az exportrendelések - megítélése is. A készletekről alkotott vélemény viszont rosszabb lett, a válaszadók megítélése szerint a termelés bővítésének fő akadálya az elégtelen belföldi kereslet és a szakképzett munkaerő hiánya.

A csok még nem növelte az optimizmust

Az építőiparban a mélyépítő cégek várakozásai romlottak, a magasépítőké nem változtak, vagyis a bejelentett lakáspolitikai intézkedések egyelőre nem növelték az optimizmust.Januárban az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé viszont romlott januárban.

A csok hatása még érezhetőForrás: Northfoto

A kereskedelmi bizalmi index továbbra is bennmaradt az elmúlt két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció megítélése az emelkedőnek érzett készletszint ellenére javult, a rendeléseké nem változott. A szolgáltatói bizalmi index utoljára 2000 őszén volt ilyen magas,jobb lett az általános üzletmenet és a forgalmi helyzet, valamint az értékesítési kilátások megítélése is.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban decemberhez képest nem változott.

Az áremelési törekvés az iparban és meglepő módon a szolgáltató szférában is visszafogottabb lett, a kereskedelemben viszont élénkült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya azonos, árnyomás továbbra sem érezhető. A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent.

Jobbnak látjuk pénzügyeinket

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban érezhetően javult, és mindegyikben több a javulásra, mint a romlásra számító cég. A lakosság véleménye is kedvezőbb lett," de körükben a pesszimisták vannak némi többségben.

Talán többet tudunk félre tenni...Fotó: Origo

A fogyasztói bizalmi index a decemberi enyhe növekedést követően januárban gyorsuló ütemben emelkedett. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK