50-60 ezer pár kérheti a 10+10 milliót

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Nincs elég szakképzett munkaerő ahhoz, hogy gyorsan felhúzzák a szükséges csokos lakásokat. Emiatt eleinte gyorsan emelkednek majd az árak. Amikor pedig már teljes gőzzel pörög az építőipar, de a kereslet már alábbhagy, nagy összeomlás jöhet. A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest elemzése szerint a visszaélések kockázata is nagy. Összesen 50-60 ezer pár élhet majd a kedvezménnyel. A szabályozási kiskapuk miatt sokan befektetési céllal vagy más ügyeskedők megbízottjaiként igényelhetik. 
Vágólapra másolva!

Lassan készülhetnek el a csokos lakások. A kereslet ezért a program elején jócskán a kínálat fölött alakulhat, így a lakások drágulására számít a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB). Azért sem lehetséges, hogy gyorsan felépüljenek a szükséges ingatlanok, mert az építőiparban hasznos szakmákból így is hiány van.

Évi 15-20 ezer lakás

Az intézet szerint a csok és az áfacsökkentés miatt 80-85 ezer ember kaphat munkát, de csak ennek töredéke, mintegy 11 ezer lehet képzetlen munkaerő. Az építkezések felfutása alatt 0,7 százalékkal nőhet a magyar GDP, de ez a hatás ideiglenes – derül ki az elemzésből.

A szakemberhiány miatt évi 15-20 ezer új lakás épülhet, így sokára juthat minden csokos család lakáshoz.

A legmagasabb támogatást igénylő családok számát 50-60 ezerre becsüli a KFIB.

Sokáig tart, amíg felépülnek a csokos lakások Forrás: Ingatlan.com

Az áfacsökkentés ugyan 17 százalékkal csökkenhetné az új lakások árát, de a plusztámogatások miatt +10 millió forinttal a zsebükben az emberek egy átlagos lakásért 42 százalékkal is többet ki tudnak fizetni.

Az, hogy miként alakulnak az ingatlanok árai, attól függ, hogy a vevők és az eladók megegyezésén múlik. Kezdetben, amíg kevés lakás van a piacon, a beruházók diktálhatják az árakat, ebben az időszakban zsebre tehetik a támogatás nagy részét. Az árak csak akkor csökkenhetnek, amikor a többség már megvette a lakását a támogatásból – írja a KFIB az elemzésében.

Egy ideig a kivitelezők kaszálnak a csokból

A csökkenő áfa és a csok összegének nagy részét is a kivitelezők vihetik el még pár évig. A gyors felfutás után azonban akár le is zuhanhatnak az árak.

Az program – áfacsökkentéssel, csokkal és kamattámogatással – idén 52, jövőre 67, utána 85, 2019-ben 104, 2020-ban pedig 113 milliárd forinttal terhelheti a költségvetést.