Van valami, aminek jót tett az amerikai ítéletidő

Blizzard Strikes Washington Region SNOW blizzard Jonas Winter Storm Jonas SQUARE FORMAT
WASHINGTON, USA - JANUARY 23: Hadi Vasquez (L) and Wilber Guerrero (R) attempt to clear the snow from around their cars and driveway in Rockville, Md., USA on January 23, 2015. Parts of the Washington region are seeing as much as 30 inches of snow since just the day before. Samuel Corum / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Főleg az északi félteke időjárása miatt drágul az olaj, az ázsiai tőzsdék erősen kezdtek, a dollár erősödött. A pozitív hangulathoz az is hozzájárul, hogy a befektetők lazításra számítanak az európai és a japán központi bankoktól. Ez történt a világban, amíg pihent, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék jól kezdtek január 25-én, hétfőn reggel, miután előző héten négyéves mélypontjukon jártak. A jó indulás főleg annak köszönhető, hogy az olaj ára feljebb kúszott. A pozitív hangulathoz az is hozzájárul, hogy az Európai Központi Bank előző héten további lazításra utaló jeleket tett, a piacok arra számítanak, hogy más jegybankok, például a japán, követni fogják a példáját.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és a japán jegybank kamatdöntő ülést tartanak a héten,

a Fed 26-27-én, a Bank of Japan 27-28-án.

A hideg miatt

Reggel fél hétkor a sanghaji tőzsdeindex 2938 ponton állt, a nyitásához képest 0,7 százalékkal jobban, bár épp enyhén csökkent. A japán Nikkei 17 137 ponton állt, a nyitásához képest 1,15 százalékkal jobban, szintén épp enyhe csökkenés után.

A nyersolaj ára hétfő reggel még mindig emelkedőben volt, fél hétkor 32,5 dolláron állt,

a drágulást elsősorban az északi félteke, főleg Észak-Amerika kemény hidege és a fűtőolaj iránti kereslet megugrása okozta.

A dollár erősödni tudott a jenhez képest, 0,13 százalékot, az euró pedig még a dollárnál is jobban teljesített, 0,01 százalékos erősödés után egy dollár 1,08 eurót ért.

Az amerikai hóvihar miatt drágul az olaj Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Kereskedelmi adatok Japánból

Január 25-én, hétfőn Japán nyilvánosságra hozta a 2015. decemberi export és import értékét, illetve külkereskedelmi mérlegét. Az év utolsó hónapjában a szigetország exportja 8 százalékkal csökkent, ami jócskán meghaladja az elemzők 6,8 százalékos zsugorodásra vonatkozó előrejelzéseit (az utolsó adat 3,3 százalékos zsugorodás volt). A japán export zsinórban a harmadik hónapja olvad.

Üzleti hangulat Németországból

Németországban a januári fél éves üzleti várakozásokat és az üzleti klímát jelző adatot hozzák nyilvánosságra. Az elemzők 104,1 pontra számítanak, ami a cégek várakozásait illeti (legutóbb 104,7 volt), és 108,4-re, ami az üzleti klímát illeti (legutóbb 108,7 volt). Ha az indexek jobbak lesznek a vártnál, azt a piacok jól fogják fogadni.

Kereskedelem Magyarországról

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli a novemberi kiskereskedelmi adatok második becslését, nagy meglepetés nem várható a számokban. Az első becslés szerint

a kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 novemberében nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,4 százalékkal nőtt

az előző év azonos időszakához képest.

Amerikának erős péntekje volt

Az amerikai vezető tőzsdei indexeknek erős napjuk volt január 22-én, pénteken. A Dow index mélyről indult, 15 921 pontról, erős kezdéssel 16 371 pontra ugrott, utána egy hullámvölgyet megjárva 16 094 ponton zárt. A Nasdaq 4 591 ponton zárt pénteken, eléggé egyenletes nap után, délelőtt a legmélyebb pontja 4 540 pont volt. Az S&P500 index szintén gyengén kezdett, 1 877 ponton, de gyorsan felkapaszkodott, végül 1 907 ponton zárt.

Európának erős péntekje volt

A főbb európai tőzsdéknek szintén jó napjuk volt, mind jobb eredménnyel zárt, mindegyik emelkedett pénteken. Az FTSE 100 5 900 ponton zárt, a DAX 9 765- ön, a CAC 40 4 337-en, az FTSE MIB 19 028-on, az IBEX 8 723-on, a Stoxx 338-on.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe,

a BUX is jó teljesítményt nyújtott pénteken,

23 200 pontos nyitás után nagyobb ingadozások nélkül 23 357 ponton zárt. A nagyobb részvények közül a Mol erősödött a legnagyobbat, 3,67 százalékot, a nap vesztese a Magyar Telekom volt, 0,5 százalékot gyengültek a papírjai.

Az olaj már pénteken drágult

A nyersolaj ára pénteken is szárnyalt, legalábbis

a szerdai mélyrepüléséhez képest, amikor 28 dollár alá is benézett a hordónkénti ára.

Péntek reggel már majdnem 30 dolláron indult, aztán enyhe csökkenés után erőre kapott, végül napi csúcsától alig elmaradva 32,25 dolláron zárt.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.