Fordulat jöhet az olajpiacon: 45 dollárig emelkedhet az ár

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
Heves ingadozásokat várnak az idén a pénz- és tőkepiacokon, miközben az alacsony kamatkörnyezet továbbra is fennmarad a CIB Alapkezelő szerint. A szakértők fordulatra számítanak az olajár alakulásában.
Vágólapra másolva!

A lakossági megtakarítások jelentősen bővültek 2014-ben és 2015-ben is, jelentette ki Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója egy keddi háttérbeszélgetésen. A cég szakértői úgy látják, hogy

a vegyes alapok lehetnek 2016 slágertermékei,

amelyek egyaránt tartalmaznak kisebb kockázatú, alacsonyabb hozamú kötvényeket, valamint nagyobb kockázatú, így magasabb hozamú papírokat is.

Nőnek a megtakarítások Forrás: 123rf.com

A tőkevédett alapok szerepe kicsit visszaszorult tavaly, ezért inkább az árfolyamvédett termékkategória került előtérbe. A likviditási és pénzpiaci alapok visszaszorultak, míg a vegyes alapok jól teljesítettek 2015-ben, közölte a vezérigazgató. Óvatos kockázatkeresés jellemzi az ügyfeleket, így a tőkevédett alapok továbbra is népszerűek lesznek a szakértő szerint.

Az elmúlt három évben

dinamikusan és folyamatosan bővült a befektetési alapok piaca,

bár tavaly a növekedés üteme már lassult, közölte Komm Tibor, hozzátéve, hogy a CIB Alapkezelőnél három év alatt megduplázták a kezelt vagyon mértékét.

Izgalmas évre van kilátás

2016 hullámzó és volatilis év lesz a külpiacokon, mondta Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte a gazdasági bizonytalanság mellett számos geopolitikai kockázat van – bár ezek többsége már tavaly is megvolt.

A bizonytalanság forrásai a CIB Alapkezelő szerint:

  • a Fed kamatpályája,
  • Kína gazdaságának lassulása,
  • az olajárak alakulása,
  • geopolitikai tényezők.

A szakértő a geopolitikai tényezők közül a görög válságot, az orosz-ukrán konfliktust, a közel-keleti konfliktust, az amerikai elnökválasztást és a brit népszavazást (maradnak-e az EU-ban) emelte ki.

Szigorít az USA

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a legfontosabb jegybank a tőkepiacok számára: Hajdu Egon szerint ezt figyelik az elemzők, a döntéshozók, vezető szerepet diktál. A Fed szigorítása már tavaly december 17-ével megkezdődött, és idén tovább tarthat: a szakértők várakozása szerint négy ütemben összesen 1 százalékponttal emelik majd a kamatot.

Janet Yellen, a Fed elnöke Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Az amerikai gazdaságtól 2,4 százalékos növekedést várnak 2015-re, míg az idén 2,5-2,6 százalék lehet a bővülés.

A kínai gazdaság stabilizálódni fog

az év második felében, jelentette ki Hajdu Egon, aki szerint más a kínai pénzpiac és más a kínai gazdaság: a kínai tőzsde két számjegyűt esett, de fundamentálisan ez a negatív trend nem igazolható. Kínában csökkenőben van a növekedés mértéke, de idén ez meg fog állni a CIB Alapkezelő szerint.

Drágulhat az olaj

Idén fordulat várható az olaj árában: 38 dollárral nyitotta az évet, most 30 dollár körül mozog egy hordó olaj ára, ami még eshet, de a második fél évben emelkedést várnak a szakértők, akik szerint

az év végére 45 dollárra drágulhat az olaj.

Az áresés kínálati okok miatt alakult ki, nem pedig keresleti okok miatt. Összességében az olajárcsökkenés pozitívan hat a globális gazdaságra, ugyanis az olajra el nem költött pénzek a fogyasztásban jelenhetnek meg.

Hajdu Egon szerint a globális gazdaság növekedése a potenciális alatt marad, de 3 százalék felett várható.