A Ford év végére két országban lehúzza a rolót

Ford pickup
COLMA, CA - APRIL 28: New Ford F-150 pickups are displayed on the sales lot at Serramonte Ford on April 28, 2015 in Colma, California. Ford Motor Co. reported a 6.6 percent drop in first quarter earnings with net income of $924 million, or 23 cents a share, compared to $989 million, or 24 cents, one year ago. A higer than expecte tax rate and factory retooling to accomodate the new aluminum-bodied F-150 pickup contributed to the quarterly decline. The F-Series pickups accounts for 90 percent of Ford's global automotive profits. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Ford 2016 végére minden üzleti tevékenységet megszüntet Japánban és Indonéziában, mert mindkét országban csak elenyésző piaci részesedést tudott elérni, és így nem tud nyereségesen működni.
Vágólapra másolva!

2016-ban a Ford kivonul Japánból és Indonéziából, év végére megszüntet minden üzleti tevékenységet, jelentette be az amerikai autógyártó. A cég azzal indokolta a lépést, hogy nem látja, hogy nyereségesen működhetne ezekben az országokban.

Japánba nehéz betörni

"Japán a legzártabb fejlett autógazdaság a világon" - mondta Neal McCarthy, a Ford szóvivője.

- tette hozzá.

2015-ben a Ford piaci részesedése 0,1 százalék volt Japánban, és 0,6 százalék Indonéziában.

A Ford nem tudta megvetni a lábát Japánban Forrás: AFP/Justin Sullivan

Így nincs értelme

"A Ford lépése újabb globális vereség az amerikai autóiparnak" - mondta Simon Littlewood, az Asia Now tanácsadó cég elnöke a BBC-nek. A szakértő szerint nem igazán van értelme, hogy a Ford jelen van ebben a két országban ilyen alacsony eladásokkal.

- mondta Littlewood.

Nem kell sok embert utcára tenni

Se a japán, se az indonéz részleg nem jelentős a Ford számára. Japánban 44 márkakereskedése és 292 alkalmazottja van, Indonéziában pedig csak 35 alkalmazottja.