A Ford év végére két országban lehúzza a rolót

2016.01.26. 12:01

A Ford 2016 végére minden üzleti tevékenységet megszüntet Japánban és Indonéziában, mert mindkét országban csak elenyésző piaci részesedést tudott elérni, és így nem tud nyereségesen működni.

2016-ban a Ford kivonul Japánból és Indonéziából, év végére megszüntet minden üzleti tevékenységet, jelentette be az amerikai autógyártó. A cég azzal indokolta a lépést, hogy nem látja, hogy nyereségesen működhetne ezekben az országokban.

Japánba nehéz betörni

"Japán a legzártabb fejlett autógazdaság a világon" - mondta Neal McCarthy, a Ford szóvivője. A külföldi autómárkák csak a japán piac 6 százalékát teszik ki" - tette hozzá.

2015-ben a Ford piaci részesedése 0,1 százalék volt Japánban, és 0,6 százalék Indonéziában.

A Ford nem tudta megvetni a lábát JapánbanForrás: AFP/Justin Sullivan

Így nincs értelme

"A Ford lépése újabb globális vereség az amerikai autóiparnak" - mondta Simon Littlewood, az Asia Now tanácsadó cég elnöke a BBC-nek. A szakértő szerint nem igazán van értelme, hogy a Ford jelen van ebben a két országban ilyen alacsony eladásokkal.

A Fordnak két lehetősége volt: vagy komolyan beszáll, és elkezd helyben gyártani, vagy kivonul. Az utóbbit választották" - mondta Littlewood.

Nem kell sok embert utcára tenni

Se a japán, se az indonéz részleg nem jelentős a Ford számára. Japánban 44 márkakereskedése és 292 alkalmazottja van, Indonéziában pedig csak 35 alkalmazottja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK