A piacok most épp Irak miatt fogják a fejüket

olaj olajár olajfúrás
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN / AFP / YOUSSEF KARWASHAN
Vágólapra másolva!
Az olaj ára a pár napig tartó emelkedés után újra zuhanni kezdett, most épp azért, mert kiderült, Irak 2015 decemberében rekordmennyiséget termelt ki, 2016-ban pedig még tovább nőhet a kitermelése. Január 25-én, hétfőn estek az amerikai és az európai tőzsdék (beleértve a magyart is), kedden gyengén nyitottak az ázsiai piacok. Kedden több fontos gazdasági mutatót hoznak nyilvánosságra az Egyesült Államokban, Magyarországon a jegybank monetáris tanácsa dönt az alapkamatról. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdéket az eladás jellemezte január 26-án, kedden reggel, újra gyengén kezdtek. A befektetőket továbbra is aggasztja a kínai gazdaság lassulása, illetve a héten esedékes amerikai kamatdöntés. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan emelni fog az alapkamaton, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy erre már az idei első ülésen sor kerülhet. És,

ahogy az utóbbi időben mindig, a legtöbb aggodalmat az olaj ára okozza.

A japán Nikkei index magyar idő szerint reggel fél hét körül 16 725 ponton állt, 16 840 ponton nyitott, a legalacsonyabb értéke 16 684 pont volt. A kínai Shanghai Composite index 2 858 ponton állt, nyitása után nem sokkal legmagasabb értéke 2912 pont volt. Mindkét index gyengülő tendenciát mutatott.

Újra esik az olajár

A nyersolaj ára hétfő reggel folytatta az előző hét csütörtökön elkezdett emelkedést (szerdán évtizedes mélypontján járt, hordónkénti 28 dollár alatt). A lendület azonban pár óra után megtört, a 32,7 dolláros napi csúcs után az ár csökkenni kezdett, délutánra 31 dollár körüli ingadozásra állt be. Délután aztán tovább csökkentek az árak, a nemzetközi kereskedelemben irányadó Brent hordónkénti ára megközelítette a 30 dollárt, az amerikai nyersolaj pedig valamivel 30 dollár alá esett.

Az olajárat ezúttal az iraki decemberi kitermelési adat rántotta meg:

Irak kitermelése rekordot döntött 2015 decemberében, az elemzők arra számítanak, hogy 2016-ban még tovább nőhet, és elérheti a napi négymillió hordót.

Irakban rekordot döntött a kitermelés Forrás: AFP/Youssef Karwashan

Fontos adatok az USA-ból

Január 26-án, kedden számos fontos számot hoznak napvilágra az Egyesült Államok gazdaságáról. A Markit pénzügyi információs cég közli a szolgáltatói szektor Beszerzési Menedzser Indexét (BMI), illetve a gyártók és szolgáltatók kompozit BMI-jét. Előbbi értéke legutóbb 53,7 volt, utóbbi 53,5. Az 50 pont feletti érték javulást jelent.

A szövetségi lakásfinanszírozási hivatal nyilvánosságra hozza a lakásárindexet. Ennek legutóbbi értéke 0,8 százalék volt, az elemzők most 0,4 százalékra számítanak.

A nap folyamán nyilvánosságra hozzák a fogyasztói bizalomindexet, ami azt méri, mekkora a lakosság bizalma a gazdaság növekedésében. A legutóbbi adat 90,4 pont volt, az elemzők most 93,8 pontot várnak.

Magyarországon marad az alapkamat

Magyarországon kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Az alapkamat jelenleg 1,35 százalék, Matolcsy György MNB-elnök a júliusi kamatdöntő ülés után jelentette be, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus,

a jegybank középtávon az alapkamat tartására készül.

Azóta a Monetáris Tanács nem változtatott az alapkamaton, és nem tett olyan nyilatkozatokat, hogy ilyesmire készülne. Vagyis gyakorlatilag biztos, hogy az alapkamat marad 1,35 százalékon.

A Monetáris Tanács megint nem változtat az alapkamaton Forrás: MTI/Soós Lajos

Gyenge nap volt

Hétfőn az amerikai tőzsdéknek sem volt jó napjuk. A Dow Jones index 15 885 ponton zárt, 1,3 százalékos esés után. A Nasdaq 4 518 ponton, 1,6 százalékos esés után. Az S&P 1 877 ponton, szintén 1,6 százalékos esés után.

A helyzet Európában sem volt jobb, minden nagyobb tőzsdei index eséssel zárta a napot. Az FTSE 0,4 százalékos csökkenés után, 5 877 ponton zárt. A DAX 0,3 százalékot esett, 9 736 ponton zárt. A CAC 0,6 százalékot veszítve, 4 311 ponton zárt. Az IBEX 1,8 százalékot esett, 8 568 ponton zárt.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX is látott már szebb napokat. Hétfőn valamivel 23 500 pont alatt nyitott, egy óra alatt 23 300 pontra esett, ezt a szintet nagyjából tartotta a zárás előtti fél óráig. Akkor újra esésnek indult, végül 23 234 ponton zárt, 0,5 százalékos esés után.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.