A középkorúakat is meghódította a plasztik

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of credit cards
Vágólapra másolva!
Nem a technológiai újdonságokban jártas fiatalok, hanem a 45 és 60 közöttiek fizetnek leginkább bankkártyával összegtől függetlenül minden esetben, amikor csak tehetik. Ez derül ki az UniCredit Bank saját ügyfelei körében végzett kutatásából. Az utóbbi egy-két évben felpörgő érintőkártyás fizetés már a középkorúak körében is hódít.
Vágólapra másolva!

Az Unicredit 1100 fős, saját ügyfelei körében végzett nem reprezentatív felmérése szerint nem a technológiai újdonságokat naponta használó Y generáció tagjai,

hanem a 45 év felettiek használják legszívesebben bankkártyájukat vásárláskor.

A válaszok alapján a 30 év alattiak negyede inkább fizet készpénzzel, ha elegendő van náluk. Ők a mindennapokban ritkábban használják a kártyájukat, amikor viszont igen, akkor gyakrabban vásárolnak vele az interneten.

A középokorúaknál nem ritka, hogy több bankkártyájuk is van Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

Velük ellentétben a

45-60 évesek háromnegyede a vásárlás összegétől függetlenül, amikor csak teheti, kártyával fizet.

Ez a korosztály végigkövette a bankkártyák elterjedésének időszakát, és nemcsak megszokta, de meg is szerette a használatukat. Nem véletlen, hogy az átlagnál jóval magasabb közöttük azoknak az aránya, akiknek három vagy több bankkártyájuk is van.

A hatvan év felettiek is szívesen „kártyáznak”,

ám ők az összegtől függően választják meg a fizetési módot: kisebb vásárlásaikat készpénzzel, a nagyobb összegűeket kártyával egyenlítik ki.

Patika, benzinkút

A válaszadók 81 százaléka nem csupán állítja, hogy szereti használni a kártyáját, hanem valóban sok helyen és sokszor fizet is vele.

A megkérdezettek több mint kétharmadánál a választott fizetési mód nem függ az összegtől.

Akiknél ez mégis szempont, az 10 ezer forint felett fizet kártyával.

Ezzel az adattal egybevág, hogy a megkérdezettek a szupermarketben intézett nagybevásárlásokat, a műszaki cikkeket és a benzinszámlát fizetik leggyakrabban kártyával. Kultúrára és utazásra ugyanakkor inkább készpénzt költenek: színházban, moziban, kávézóban, illetve pályaudvarokon vagy taxiban kevesebben veszik elő a plasztikot. Érdekes adat, hogy a gyógyszertárakban a válaszadók gyakran fizetnek érintőkártyával, ahol a kártya így nem kerül ki a gazdája kezéből.

Még mindig jelentősek a régiós eltérések

A keleti országrészben volt a legmagasabb azoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint nem szeretnek kártyával fizetni. Ugyanakkor itt a megkérdezettek 15 százaléka azt mondta, hogy a nagy összegű vásárlásaiknál inkább a bankkártyát részesítik előnyben, míg Nyugat-Magyarországon ez az arány csak 11 százalék.

A netes vásárláshoz inkább az Y generáció használja a bankkártyáját Forrás: AFP/PhotoAlto

Nyugaton egy kicsit többen fizetnek összegtől függetlenül bankkártyával, mint keleten. Ennek tükrében nem meglepő, hogy míg a keleti régióban átlagban 17 ezer forint felett, addig nyugaton már 7000 forint felett is a bankkártyát veszik elő. Mindkét csoport kártyahasználati gyakorisága jelentősen elmarad a budapesti és Pest megyei adatokhoz képest, amiben valószínűleg az is közrejátszik, hogy a vidéki kisebb boltokban még mindig kevesebb a kártyaterminál.

A kényelem már fontosabb, mint a gyorsaság

A 30 alattiak fizetnek a leggyakrabban bankkártyával a netes vásárlásaik után. A hatvan felettiek közel harmada ugyanakkor soha nem vásárol az interneten.

Ezzel ellentétben az érintőkártyás fizetést, vagyis a jelenleg legkorszerűbb fizetési módot már nem csak a fiatalok, hanem a középkorosztály is előszeretettel választja. Az ilyen funkcióval rendelkező kártyák birtokosainak több mint a fele használja is az érintéses fizetést a mindennapokban. A gyorsaság mellett egyébként a kényelem is bekerült a fizetési mód megválasztásának szempontjai közé.