Egy szándéknyilatkozat megalkotását kéri a kormánytól a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület. Azt mondják, szerencsés lenne, ha a családokat nem terhelné a gyermek előre vállalásának nyomása. Azt javasolják, a kormány vállalja a kiforrott csokrendelet fenntartását legalább 10 évig. 

A lakásépítések számának növeléséhez elengedhetetlen az is, hogy az önkormányzatok a potenciális helyszíneket előkészítsék a magánépítkezők, illetve a beruházók számára. E nélkül rövid időn belül hiány lesz a beépíthető területekből, ami gátja lesz az új lakások építésének – írta az Origónak elküldött közleményében a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület.

A hosszú távú kiszámíthatóságot garantálná, ha a kedvezményes áfa fenntartása is hosszabb időszakra biztosított lenne.

10 évre szóló lakáspolitikai minimum kelleneForrás: Ingatlan.com

Ezt erősítené, ha megszületne egy, a lehető legtöbb parlamenti párt által elfogadható, legalább 10 évre szóló lakáspolitikai minimum Magyarországon. 

Ennek tartalmaznia kellene az alapvető elveket, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokat; a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

Az egyesület fontosnak tartja, hogy legyen egy kormányzati lakásügyi felelős,  aki koordinálja a lakásfelújítási, lakásépítési intézkedéseket, és egyeztet a szakmai és civil szervezetekkel is. Fontos volna egy integrált, felhasználóbarát hírportál mielőbbi kialakítása,  amelyen az összes információt megtalálja az építkező, vagy lakást vásárló család a csokról.