Olcsóbb lett a sertéshús az áfacsökkentés után

Így néz ki egy sertés az áfa szempontjából
Így néz ki egy sertés az áfa szempontjából
Vágólapra másolva!
A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tőkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetően, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol.
Vágólapra másolva!

Czerván György, Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertés tőkehúsok áfájának mérsékléséről - január elsejétől 27-ről 5 százalékra - elmondta, hogy a felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint az első tapasztalatok összhangban vannak a várakozásokkal. A meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásos forgalmukhoz képest növekedést tapasztaltak.

Kisebb boltokban nem mindenhol

A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, aminek részben oka lehetett, hogy

- tette hozzá.

A kiskereskedelmi láncok együttműködnek a kormányzati döntés végrehajtásában - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatok részéről is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül - fűzte hozzá.

Így néz ki egy sertés az áfa szempontjából Forrás: Origo

Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. marketing vezetője hangsúlyozta, a változás jelentős fogyasztóiár-csökkentést tett lehetővé, és nagyban segíti a szektor fehérítését. Megjegyezte azt is, hogy a minisztériummal, a kormányzattal együttműködésben időben fel tudtak készülni.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogyasztási szokások változásához több idő kell. Az első három hét azt mutatja, hogy közel harmadával nőtt ezeknek a tőkehúsoknak a forgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - mutatott rá.

A csirke is népszerű

Orosz András arra is felhívta a figyelmet, hogy az első hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihús forgalma csökkenni fog.

A következő hetek-hónapok természetesen az elemzésekkel telnek majd, de az első jelek mindenképpen biztatóak - mondta.