Egyre fényesebben csillog az arany Ázsiában

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Az idei év legjobb napján van túl az amerikai tőzsde. Főleg az energiacégek részvényeit kezdték el tépni a befektetők, párhuzamosan az olajár emelkedésével. Az európai piacok után a tengerentúlon is folytatódott az emelkedés kedden. A Dow Jones 1,8 százalékos pluszban zárt. Az ázsiai piacokra nem ragadt át a jó hangulat a tengerentúlról. A kínai főbb indexek 1-2 százalékkal süllyedtek a kezdeti kereskedésben. Ázsiában ezért nagyon vegyes a kép. Ez történt a világban, amíg pihent, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Kisebb bizonytalanság alakult ki nyitás után az ázsiai tőzsdéken. A fontosabb piaci indikátorokra figyelve óvatosak a befektetők. Az ázsiai részvények épp azért küzdenek, hogy megtartsák azt a kis kezdeti áremelkedésüket, amelyet a nyitáskor szerezhettek. Az amerikai piaci keddi jó hangulata itt már nem érezteti hatását, főleg a kínai piac küzd nehézségekkel.

A japán Nikkei index viszont kiemelkedően teljesít. Magyar idő szerint reggel fél hét körül 17 198 ponton áll, ami közel 3 százalékos erősödést jelent az előző napi záráshoz képest. Kínában viszont szerda reggel 1-3 százalékos mínuszban vannak a főbb indexek.

A mai zuhanással már 22 százalékot gyengült a kínai tőzsde idén.

A piaci félelmek szerint a kínai vezetés is inkább a nemzeti deviza stabilitását akarja megőrizni, mintsem a piacokat támogatná.

Nagyot esett a kínai tőzsde Forrás: AFP/Johannes Eisele

Kedden az euró-dollár árfolyama alig változott. A jenhez képest azonban mindkét deviza erősödni tudott némileg.

Amerikának nem volt még idén ilyen jó napja

Az emelkedő olajár és a kedvező üzleti jelentések hajtották az amerikai piacot. A Dow Jones 1,8 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,4, míg a Nasdaq 1 százalékos pluszban zárt kedden. Ebben az évben még nem volt ilyen erős napja az amerikai tőzsdének. A befektetők elsősorban a ralizó olajárnak és a kedvező gyorsjelentéseknek örülhettek.

Szerdán a piacokat meghatározó döntés nem várható. Az amerikai jegybank szerepét betöltő

Fed valószínűleg nem változtat az irányadó kamaton,

egyedüli fontos amerikai adat pedig az új ingatlanok eladási mutatója lesz. Itt a piac egy 10 ezres emelkedést vár, ami 500 ezer eladott ingatlant jelentene tavaly decemberre.

Összefoghatnak az olajtermelők

Az OPEC egyik vezetője szerint a szervezet hajlandó visszafogni a termelését, és kész együttműködni más olajtermelőkkel is. A bejelentés után emelkedésbe kezdett az olaj ára, amit legutóbb az a hír tört meg, miszerint Irak növelni szeretné az olajexportját még a 2015-ös rekordév után is.

Reggel fél 7 körül erősödött újra 31 dollár fölé az olaj ára, miután kedden 32 dollár fölött is járt, majd nagyot gyengült.

Emelkedik az aranyár Forrás: Origo

Az olaj mellett az arany is tündökölt kedden és szerdán hajnalban. A kínai helyzet árnyékában 12 hetes csúcsán jár az árfolyam. Magyar idő szerint reggel fél hét táján 1120,31 dollárt kérnek egy unciáért.

Az európai és a magyar piacok is jól mentek

Amerika keddi jó napját az európai emelkedés is segítette. A nyugat-európai tőzsdék hiába kezdtek eséssel, a kereskedés végére 1 százalék pluszban álltak.

A magyar tőzsde vezető indexe, a BUX ezt is felülmúlta saját 1,2 százalékos emelkedésével, 23 522 ponton zárt, de ezt leginkább egy cégnek, a Richter 3,1 százalékos emelkedésének köszönhette.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.