Valamit megint kitaláltak a Szigetre

sziget gerenday kóka
Vágólapra másolva!
Közösen indít készpénzmentes fizetési szolgáltató céget a Sziget és a Cardnet, jelentették be a ma reggel 10 órakor kezdődött tájékoztatón. Az elektronikus fizetési megoldások meghatározó szolgáltatója és a hazai fesztiválpiac legfontosabb szereplője az aktuális piaci trendekről is beszámol. 
Vágólapra másolva!

Az új cég egyedülálló módon egyesíti egy nemzetközileg elismert fesztiválszervező tapasztalatát egy készpénzmentes fizetési szolgáltató szakértelmével, olvasható a témában kiadott közleményben. Az új vállalat legfőbb célja, hogy a jövőben ne csupán az európai, hanem a nemzetközi piac egyik meghatározó szereplője is legyen.

A két cég összefogásával hódítanánk meg a világpiacot”

- ezt már Gerendai Károly mondta a tájékoztatón. „Ezt a tudást, ami itt felhalmozódott, ezt próbáljuk most közösen kiaknázni” - fogalmazott a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója.

Márki László, Kóka János és Gerendai Károly Forrás: Origo

Az új cég kétharmad részben a Cardneté, míg a harmada a Szigeté, mondta Kóka János, a Festipay Zrt. igazgatóságának elnöke, aki szerint egy körülbelül húszfős vállalkozást kell elképzelni, amely mögött ott van a Sziget szervezőgárdája, illetve a Cardnet fejlesztői, így például újabb fejlesztőket sem kell felvenni.

Tovább folynak a fejlesztések

A Cardnet és a Cellum több mint két évtizede fejleszt digitális fizetési alkalmazásokat, mondta Kóka János. Kártyájuk

évente 5 millió tranzakciót bonyolít le.

„Ha meghal a hálózat a rendszer mögött, akkor átmenetileg képesek vagyunk offline módba kapcsolni” - közölte az egykori miniszter, aki szerint rendszerük megbízható. Kóka beszélt arról is, hogy hamarosan mobillal is lehet majd fizetni a Szigeten.

„A fejlesztések itt nem állnak meg” – mondta Kóka János. „Olyat kínálunk a nemzetközi piacon, ami a jegyértékesítést vagy a fesztiválon belüli fizetést is azonos rendszeren belül teszi lehetővé” - jelentette ki.

Ez a technológia már 15 éve létezik a cégnél, mondta Márki László, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója, aki az újonnan alakult Festipay Zrt. vezetője is. 2013-ban négy fesztivál kiszolgálását is elnyerték, így a piac legnagyobb hazai szereplőjévé váltak.

– mondta Márki László. Az európai piacra történő belépéshez partnerekre volt szükség, így adta magát, hogy a Sziget szervezőivel hozzanak létre egy új céget. „Néhány éven belül az egyik legjelentősebb szolgáltatóvá kívánunk válni” – mondta a vezérigazgató.

Irány a világpiac

Kóka János beszélt arról, hogy ezeket a szolgáltatásokat Európán kívülre is megpróbálják eljuttatni – példaként Szingapúrt említette –, és a rendezvényszervezők akár felhőszolgáltatásokon keresztül is el tudnák érni ezeket a rendszereket.

„Szeretnénk fesztiválokon kívül is megjelenni” - mondta Kóka János, aki egy sportmeccset hozott példaként, ahol gyorsan, rövid időn belül kell fizetni.

Adott kártyán akár „húsz zsebet” is meg tudnak jeleníteni:

a szülő be tudná állítani, hogy a gyerek edzésen vagy iskolában mennyit költhet. Szerinte ez a rendszer nem konkurál a bankkártyákkal, ugyanakkor illetékköteles, de például tranzakciós illetéket nem von maga után.

Jön a mobilfizetés

Amikor a mobiltelefonok alkalmasak lesznek érintéses fizetésre, akkor már a kártyákat is elhagyhatjuk majd, mondta Kóka János. Gerendai Károly hozzátette, hogy természetesen a paypassos bankkártyákkal is lehet fizetni a Szigeten. A távlati célokról szólva megemlítette, hogy azt szeretnék, hogy a jövőben az egyik fesztiválról átvihető legyen a keret egy másikra.

Az elmúlt hónapokban történt események miatt (Gerendai a Bataclant ért terrortámadást említette) a biztonságérzet növelése érdekében a jegyeket megpróbálják majd „megszemélyesíteni”, azaz akár névre szóló jegyek is jöhetnek.

A cél a biztonság növelése.

„Mi kértük meg a Karcsi kezét, és ő igent mondott” – válaszolta Kóka János arra a kérdésre, hogy a két cég közül melyik volt a kezdeményező. Mint mondta, ezeket a terveket és a nemzetközi babérokat megcélzó víziót már két éve dédelgetik. Ezt Gerendai Károly is megerősítette.

Szinte már sehol sincs készpénz

2010 óta jelentősen átalakultak a fizetési szokások a hazai és a nemzetközi fesztiválokon: öt éve még újdonságként hatott, hogy a Sziget Szervezőiroda rendezvényein megjelent a készpénzmentes fesztiválkártyás fizetés,

tavaly már a legjelentősebb és legnagyobb látogatószámot vonzó magyar fesztiválok több mint 90 százaléka készpénzmentes volt.

Fiatalok a tavalyi Sziget fesztiválon Fotó: M. Schmidt János

Csak a tavalyi Sziget fesztiválon több mint 2,4 millió alkalommal fizettek Festipay kártyával vagy MasterCard érintésmentes (PayPass) bankkártyákkal. A közlemény szerint a Telekom VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon az előző évekhez képest közel duplájára nőttek az ilyen tranzakciók.

Tavaly is megdőlt a nézőcsúcs

A Sziget tavaly (újra) látogatócsúcsot döntött,

több mint 400 ezren látogattak ki a fesztiválra.

„A változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen idén a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre” – mondta akkor Gerendai Károly főszervező.

Gerendai Károly, a Sziget alapítója Forrás: MTI/Marjai János

A tavalyi Robbie Williams-koncert miatt a rendezvény költségvetése is megugrott, összesen mintegy 4,7 milliárd forintból gazdálkodhattak a szervezők – ennek jelentős részét éppen a brit énekes vihette haza. Egy évvel korábban a Sziget Menedzser Iroda Kft. 9 milliárd forintos forgalmat ért el.

Plakátragasztástól az egyik legnagyobb európai fesztiválig

A főszervező, Gerendai Károly egyben alapítója is a Szigetnek. A 45 éves üzletember a rendezvényszervezés mellett étteremtulajdonos is: övé az első Michelin-csillagos étterem, a Costes. Pályafutását egyébként plakátragasztóként és turnémenedzserként kezdte, majd különböző együtteseket menedzselt.

A Szigetet 1993-ban alapította, amely azóta

Közép-Európa legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát,

nem mellesleg a European Festival Awardson az Európa legjobb fesztiválja díjat is elnyerte. A Sziget Szervezőirodát ugyanitt díjazták már a Balaton Sound és a B.my.Lake miatt is.

Kókának is bejött a kártyabiznisz

A volt gazdasági miniszter, Kóka János régi üzlettársa, Lepp Gyula érdekeltségében álló Cardnet mint üzemeltető az Átlátszó szerint tarol a magyarországi fesztiválok készpénzmentes fizetési megoldásai között: a HVG 2014-es összegzése szerint a Festipayjel fizettek a Sziget fesztivál vendégei a tranzakciók 95 százalékában.

Kóka János a fesztiválokba is belekóstolt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kóka János is nagy utat járt be: anno az Elendernél kezdte, volt miniszter, majd SZDSZ-elnök is, míg két éve már a keleti nyitás jegyében Szijjártó Péterrel utazott Szaúd-Arábiába, a magyar küldöttség tagjaként – diplomata-útlevelét is épp a külügyértől kapta.

A Cardnet kártyáival nemcsak a Szigeten lehet fizetni, de ha sört venne mondjuk a Balaton Soundon, a VOLT Fesztiválon, a Hegyalján vagy az EFOTT-on, ott is használhatja. Tavaly novemberben Kókáék Gerendaival közösen létre is hozták a Festipay Készpénzmentes Fizetési Szolgáltatások Zrt.-t, amely így gyakorlatilag letarolja a nagyobb magyar fesztiválok elektronikus fizetési piacát. Kóka egyébként a Cardnetnek is igazgatósági tagja.