Az Adótanácsadók Egyesülete is ellenzi a közpénzhatóságot

2016.01.28. 15:31

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete korábbi álláspontját fenntartva továbbra sem tartja jó megoldásnak az adócsalások és pénzügyi visszaélések megakadályozására egy új közpénzügyi hatóság bevezetését - közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Az egyesület közleményében úgy fogalmaz: meglepetten szereztek tudomást a sajtóból arról, hogy a javaslat kidolgozása a végéhez közeledik, és hamarosan bevezetik az új hatóságot.

A szakmai szervezet felidézi, hogy nyáron véleményezték a tervezet könyvelők ellenőrzésére vonatkozó részét, amellyel kapcsolatban számos kritikai észrevételt tettek, de azóta nem látták a továbbfejlesztett anyagot.

Érdemi egyeztetés nélkül

Zara László elnök a közleményben kiemelte: különösen veszélyes, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az ötlet kidolgozását az érintett szakmákat képviselő szervezetekkel való érdemi egyeztetés nélkül végzi. Az egyesület elnöke a szervezet nevében visszautasította azt a vádat, hogy a könyvelők és az adózási szakma képviselői az adócsalók segítői lennének.

Az adótanácsadók egyesülete szerint egyáltalán nem igaz az a vád, hogy a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei lennének. Az új hatóság bevezetését Zara László szerint nem indokolja a brókerbotrány: "Ez pusztán ürügy, hiszen ebben az ügyben a kisebb számviteli szolgáltatók, tanácsadók, könyvvizsgálók egyáltalán nem voltak érintettek, tehát az ő ellenőrzésük nem fogja tudni kivédeni az ilyen botrányos visszaéléseket." - fogalmazott az elnök a közleményben.

Nem lesz több adóbevétel

Az egyesület álláspontja szerint az új hatóságtól az adóbevételek növekedését sem lehet várni, és továbbra is csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudják majd vizsgálni, akik jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek.

Az egyesület hangsúlyozza: érdekeltek a szakma helyzetének javításában, a minőségi munka versenyképessé tételében, ezért szerintük érdemes volna a számviteli, adótanácsadói szolgáltatások végzését igazoló adatokat kötelezően feltüntetni a bevallásokon is, és nem csak mérlegeken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK