A Fővárosi Közgyűlésen szerdán átment a helyszínkiválasztási javaslat, és az Origo ennek apropóján ismét megszavaztatta olvasóit, hogyan is állnak a 2024-es ötkarikás játékokhoz.

Egy hete még olvasóink 82 százaléka volt azon a véleményen, hogy Budapest ne rendezzen olimpiát 2024-ben. Az ötkarikás játékokat elutasítók aránya egyetlen hét leforgása alatt jelentősen csökkent, derült ki az Origo nem reprezentatív felméréséből.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a helyszínkiválasztási javaslatot és a garancialevélről szóló anyagot, amelyben kimondják, hogy
a főváros támogatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot.

Ennek apropóján, bemutatva a látványos terveket, ismét megkérdeztük az olvasókat, bár ezúttal nem konkrétan az olimpiarendezésre kérdeztünk rá: az Origo arra kíváncsi volt, hogy épüljön-e metró az olimpiára?

Közel húszezren szavaztak, és a válaszadók 26 százaléka szerint épülhetne metró a 2024-es játékokra, míg 17 százalékuk nem akar új fővárosi metróvonalat. Olvasóink 43 százaléka válaszolta azt, hogy „nem kell olimpia”. Ha ehhez hozzávesszük azok arányát (15 százalék), akik szerint „úgyse kapjuk meg a rendezés jogát”, még mindig „csak” 58 százalékos elutasítottságnál tartunk – szemben a múlt heti 82 százalékkal. Ha azokat is idevesszük, akik nem akarnak új metróvonalat, tehát nem feltétlenül olimpiaellenesek, akkor 74 százalékos az olimpiát ellenzők tábora.

A válaszadók negyede új metróvonalat is szeretneForrás: MTI/Máthé Zoltán

Tavaly december elején az Origo olvasóinak 71 százaléka mondta azt, hogy Budapest ne pályázzon a 2024-es olimpiára.

40 és 60 százalék között mozog a támogatottság

Az elmúlt másfél évben több közvélemény-kutatás is foglalkozott a Budapestre tervezett olimpia társadalmi támogatottságával, amely jellemzően 40 és 60 százalék között mozgott.

Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója egy konferencián ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az elmúlt években mindig legalább 60 százalék volt egy esetleges budapesti olimpia társadalmi támogatottsága egészen addig, „ameddig a politika bele nem lépett.”

A pályázásról már döntöttek

Fürjes Balázs, a magyar pályázat vezetője az Origónak korábban azt mondta, hogy az olimpiáról szóló döntések demokratikusan, nagy többséggel születtek meg: 

döntött arról, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezését.