Az olajár alakulása csak kockázatosabbá teszi 2016-ot

2016.01.28. 12:12

Hullámzó teljesítményű pénz- és tőkepiaci folyamatokra számít idén az Equilor Befektetési Zrt., mert globálisan növekednek kockázatok. A forint árfolyama az év végére az euróval szemben a 320-as szint közelébe gyengülhet. A világgazdaságot 2016-ban az olajár alakulása, a kínai gazdasággal kapcsolatos várakozások, valamint az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságok alakíthatják.

A pénzügyi piacokon a kockázatkezelés éve lehet 2016, jelentette ki Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A tőkepiac szempontjából szerinte jó helyzetből várjuk a 2016-os évet. A növekvő kockázatok miatt hullámzó kereskedésre számítanak az elemzők mind a részvény-, mind a devizapiacokon.

Politikai döntések okoznak gazdasági kockázatokat

Szántó András, a cég lakossági üzletágának igazgatója szerint nagyon sok olyan kockázat van, ami nem kizárólag gazdasági folyamatokból fakad, hanem sokkal inkább politikai döntések eredménye.

Az olajár egész évünket meghatározza majd. A várakozások szerint a nem OPEC-országok a termelésük visszafogásával magasabb olajárat is el tudnának érni, ami a fejlett piacoknak lenne jó. Értelemszerűen az olajexportáló országoknak nem jó az alacsony olajár, mindenki más azonban csak profitál az alacsonyabb árakból. Az olajár mellett a földgáz ára is esik, ahogy az elektromos áram ára csökken,ami több helyen is krízist okozhat.

Olaj és Kína

Mostanság az olajárak alakulása és a sanghaji tőzsdeindex befolyásolja leginkább a trendeket, mondta Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Szerinte új egyensúlyi pontra törekszik az olaj árfolyama, és több éves konszolidációra számítanak: 2016 végére 35 dollár, míg 2017 végére hordónként 45 dollár lehet az olaj ára.

Év végére 35 dolláros olajárat várnakForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az Equilor szerint az alábbiak a legnagyobb 2016-os kockázatok:

 • a kínai növekedést érintő aggodalmak
 • az alacsony olajár: valakinek áldás, másnak átok
 • több területen krízis alakulhat ki az energiaárak miatt
 • monetáris politikák kérdése: csak az USA szigorít
 • az EKB döntéseinek hatásai és kérdőjelei
 • bizonytalanság az EU jövőjével kapcsolatban: brit népszavazás a kilépésről, menekültkérdés
 • értékelési kérdések: az amerikai vállalati eredményekhez képest túlértékelt az S&P500

Az amerikai gazdaságtól visszafogott növekedést, az amerikai jegybanktól (Fed) óvatos monetáris politikát várnak – a kínai lassulástól való félelem miatt.

Gazdaságilag sem mindegy, ki lesz az elnök

Az Egyesült Államok gazdaságának kilátásait befolyásolja a novemberi elnökválasztás is, amelynek eredménye az Equilor szerintglobálisan is éreztetheti hatását, hiszen az átalakíthatja a külkereskedelmi-külpolitikai kapcsolatokat és átrajzolhatja a globális pénzpiaci térképet is.

Az elnökválasztási kampány már javában tartForrás: AFP/John Moore

Az euróövezet gazdasága a korábbiakhoz képest mérsékelten, de növekedett 2015-ben, ugyanakkor a tagállamok között a teljesítmény már megosztott.

Magyarország befektetésre ajánlott lehet

A magyar gazdaság növekedésének fő motorja tavaly az ipar, a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, valamint a vendéglátás teljesítményének javulása volt. A cég elemzői szerint

a magyar GDP-növekedés tavaly 2,9 százalék lehetett, míg 2016-ban 2,2 százalékos bővüléssel számolnak.

Akár két nagy nemzetközi hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország. Az Equilornál úgy kalkulálnak, hogy ennek hatására a nemzetközi alapkezelők esetében ez vételi érdeklődést hozhat a magyar részvények iránt, míg rövid távon a forint árfolyamára is kedvező hatással lehet.

A régió devizái közül a forint teljesített a legjobban: az árfolyama az euró ellenében az elmúlt hónapokban a 306 és 317 forint közötti sávban mozgott. Az Equilor szerint a forint fundamentumai hosszú távon továbbra is a gyengülés irányába mutatnak.

Erősíti a forintot:

 • folyó fizetési mérleg többlete
 • beáramló uniós támogatások
 • nemzetközi alacsony kamatkörnyezet
 • az eurózónához képest magas GDP-növekedés
 • devizatartalék-csökkentési tervek
 • felminősítési spekulációk

Gyengíti a forintot:

 • tartósan alacsony kamatszint
 • az USA kamatemelési ciklusának kezdete
 • kockázati étvágy változása
 • exportorientált gazdaság
 • magas GDP-arányos eladósodottság
 • strukturális reformok hiánya

A részvénypiacokon az európai részvények jobban teljesíthetnek az amerikai papíroknál. A magyar részvények közül az Equilor a Richter és MOL papírjait ajánlja vételre: a gyógyszeripari cég esetében 6 100 forintos, míg az olajrészvénynél 15 865 forintos árfolyamot várnak az év végére.

Az Equilor magyar makrogazdasági előrejelzései
  2013 2014 2015 2016
Reál GDP 1,4 % 3,4 % 2,9 % 2,2 %
Fogyasztói árindex átlag 1,7 % -0,2 % 0 % 0,6 %
Fogyasztói árindex év vége 5 % -0,9 % 0 % 1,4 %
Államháztartási egyenleg -2,2 % -2,6 % -1,9 % -2 %
GDP-arányos államadósság 77,3 % 76,9 % 76 % 75,6 %
EUR/HUF 296,7 315 315,28 320
USD/HUF 215,9 261,3 290,13 332

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK