Főleg az energia lett olcsóbb

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben 1,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a belföldi értékesítési árak 2,8, míg az exportértékesítési árak 0,5 százalékkal mérséklődtek, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

2015 egészét tekintve a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,1 százalékkal alacsonyabbak, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal magasabbak voltak, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek a 2014. évihez hasonlítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálásé 3,7 százalékkal mérséklődtek.

A feldolgozóipar termelői árai decemberben 1,0 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2014 végén, a belföldi árak 2,3, az exportárak 0,5 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,7 százalékkal nőttek az árak.

Tavaly, az előző évhez képest, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,3 százalékkal emelkedtek, míg a fogyasztási cikkeket gyártókban nem változtak a termelői árak.