A japán jegybank meglepte a piacokat

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Japán nagyot lökött az ázsiai tőzsdéken, miután jegybankja negatív tartományba csökkentette a nála elhelyezett betétekre vonatkozó kamatot. Drágult az olaj, míg az amerikai piacok, szemben Európával, pluszban zártak. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

A japán jegybank (BoJ) az elemzők nagy meglepetésére 0,1 százalékról mínusz 0,1 százalékra csökkentette a nála elhelyezett betétekre vonatkozó kamatot.

Az ázsiai részvénypiacok emelkedéssel, míg a japán jen árfolyama eséssel

reagált a kamatcsökkentésre.

A japán Nikkei 3,4 százalékos erősödéssel nyitott a BoJ döntésének hatására, majd szépen visszagyengült a nyitáskori értékére, míg a Shanghai Composite a csütörtöki záráshoz képest 2 százalékos pluszban, a hongkongi Hang Seng pedig 1,8 százalékos pluszban kezdte a pénteket.

Gyengül a jen, drágul az olaj

A jen árfolyama a dollárral szemben 119-ről 121 fölé gyengült a jegybanki döntést követően, majd korrigált az árfolyam, és visszaerősödött 120 környékére.

Az Amerikában irányadó WTI hordónkénti ára 35 centtel 33,55 dollárra drágult, míg a Brent olajfajta ára 36 centtel drágult 34,25 dollárra.

Egyelőre Japán mozgatja a piacokat Fotó: Origo

A Facebook csütörtökön 15,5 százalékos pluszban zárt, ami a legnagyobb napon belüli erősödése a papírnak 2013 óta. Az egykori Google-részvények, az Alphabet árfolyama 4,28 százalékkal nőtt.

Mi jön még pénteken?

Japánban pénteken nemcsak kamatdöntés van, de inflációs, munkanélküliségi és ipari adatokat is közölnek. Az Eurostat szintén inflációs adatot közöl ma, míg az Egyesült Államokban negyedik negyedéves GDP-adatokat, fogyasztási adatokat, valamint bizalmi indexeket hoznak nyilvánosságra.

Elemzők szerint az eurózónában 0,2 százalékról 0,4 százalékra gyorsulhat a fogyasztói árak emelkedése. Az amerikai negyedik negyedéves GDP-növekedés az elemzők szerint éves szinten 2 százalékról 0,8 százalékra lassulhat.

Amerika pluszban, Európa mínuszban zárt

A Dow Jones 0,79, a Nasdaq 0,87, míg a legnagyobb amerikai cégeket reprezentáló S&P 500 0,53 százalékos pluszban zárt csütörtökön, szemben a nyugat-európai piacokkal. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,68 százalékos mínuszban, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,97 százalékos, a frankfurti DAX-30 2,44 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 1,33 százalékos veszteségben zárt.

A BUX alig mozdult

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 9,48 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 23 778,94 ponton zárt csütörtökön. A vezető papírok közül a Mol 65 forinttal, 0,47 százalékkal 13 850 forintra erősödött, míg az OTP-részvények ára 3 forinttal, 0,05 százalékkal 5960 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,50 százalékkal 395 forintra esett. A Richter-papírok árfolyama nem változott, 5600 forintot ért.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.