900 ezer ember bukott a piramisjátékon

Kína, zászló, utca, gazdaság
A folded Chinese flag is seen at the pro-democracy movement's main protest site in the Admiralty district of Hong Kong on December 2, 2014. The leader of the student pro-democracy group Scholarism, Joshua Wong and two other student demonstrators went on hunger strike on December 1, raising the stakes after one of the worst nights of violence to hit the demonstrations. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Körülbelül 900 ezer befektető legalább 7,6 milliárd dollárját forgatta meg összeomlásáig az az online piramisjáték, amelynek szervezői közül 21 embert őrizetbe vettek a kínai hatóságok - jelentette a helyi média.
Vágólapra másolva!

A piramisjáték kínai változata, az ocuapao (ezuabao) nevű, úgynevezett személyközi hitelezést közvetítő vállalkozás másfél év során vélhetően a világon az eddigi legtöbb áldozattal járó online csalást követte el ebben a műfajban. A nyomozás eddigi állása szerint a hatalmas hasznot ígérő befektetési ajánlatoknak

több mint 95 százaléka volt valótlan.

A kínai központi televízió már több személy vallomását közzétette. Ezekből is egyértelművé vált, hogy a 2014-ben Anhuj tartományban indított üzlet működtetői csalók voltak. Megalapítója egy Ting Ning nevű férfi, aki a Jücseng holding elnöki posztját is betöltötte.

A 34 éves üzletembert már őrizetbe vették.

Ting Ningt csalással és illegális fegyvertartással is gyanúsítják Forrás: AFP/Johannes Eisele


Tingről most megírták: adott arra, hogy a környezetében szupergazdagnak ismerjék, és a kedvező imázs érdekében vállalatának menedzsmentjét is

arra kötelezte, hogy viseljenek luxusmárkákat, hordjanak drága ékszereket.

A férfit közpénzek törvénytelen eltulajdonításával, csalással történő pénzgyűjtéssel és illegális fegyvertartással is gyanúsítják.

Az első piramisjáték

Charles Ponzi bostoni olasz emigráns nevéhez köthető.

A férfi az Egyesült Államokban az 1920-as években jutott tetemes summához a csalás akkor még újnak számító módszerével. Ennek lényege, hogy az újabb befektetők pénzéből fizetik ki mindig a korábbi befektetőket, ám a rendszer rendszerint egy idő után összeomlik.

Bernard Madoff amerikai üzletember megérkezik a Manhattani Szövetségi Bírósághoz Forrás: AFP/Stephen Chernin

A műfajban elkövetett legnagyobb pénzügyi csalássorozat, mely 50 milliárd dollár kárt okozott az ügyfeleknek, Bernard Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik. A Nasdaq volt elnöke, illetve a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 2008-ban bukott le; 2009 júniusában 150 év szabadságvesztésre ítélték.