A görög kormány reformintézkedései ellen demonstráló gazdák hatezer traktorral ideiglenesen lezárták az ország határátkelőit és nagyobb útjait. A gazdák fontolgatják, hogy tartós blokádot csinálnak. A két legnagyobb szakszervezet országos sztrájkot hirdetett. A határ macedón oldalán a taxisok a síneket zárták le, mert a rendőrség elsőbbséget biztosított a menekülteket szállító vonatoknak és buszoknak. A menekültek buszait a görög rendőrség a határ előtt megállította, sokan gyalog indultak tovább.

Hatezer traktorral zárták le Görögország határátkelőit és nagyobb útjait a kormány reformintézkedésein feldühödött gazdák február 2-án, kedden. A blokád csak ideiglenes volt, a gazdák azt mondták, február 7-én döntenek arról, hogy tartósan lezárják-e a határokat és az utakat. 

A teherforgalom megakadt

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök többször is felhívta telefonon Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnököt, írja az Euronews.com. Boriszov azt kérte Cíprasztól, hogy minél előbb kezelje a helyzetet, mert a görög–bolgár határ két oldalán 1800 teherjármű vesztegel, a fuvarozó cégek hatalmas veszteségeket szenvednek el a várakozás miatt. 

A reformok ellen tiltakoztak

A görög gazdák a kormány reformintézkedései ellen tiltakoztak, amiket a kabinet a 86 milliárd eurós uniós mentőcsomagért cserébe vezet be. A gazdák szerint Cíprasz kormánya megduplázza a személyi jövedelemadót, ráadásul triplájára emeli a nyugdíjreform jegyében a szociális hozzájárulásokat, ezzel ellehetetleníti őket. 

A görög munkaügyi minisztérium szerint a görög gazdák 80 százaléka évi 5 ezer eurónál (1,5 millió forintnál) kevesebb jövedelmet vall be. A kormány azt nyilatkozta, kész figyelembe venni a gazdák követeléseit, de reformok nélkül a nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. 

Tartósan lezárhatják a görög határokatForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Salih Baran

A hitelezők Cíprasz körmére néznek

A görög mentőcsomag első felülvizsgálata hamarosan esedékes, a kormánynak addigra bizonyítania kell a hitelezőinek, hogy valóban teljesíti a feltételeket, amelyeket a hitelért cserébe vállalt. Cíprasz szeretné, ha a hitelezők elengednék (vagy legalább átstrukturálnák) a görög adósság egy részét, a tárgyalások feltétele a sikeres felülvizsgálat. 

Országos sztrájk

A magán- és az állami szektor két legnagyobb szakszervezete a reformok miatt országos sztrájkot hirdetett február 4-ére, csütörtökre. A két szakszervezet 2,5 millió görög munkavállalót és nyugdíjast képvisel, vagyis a sztrájk meg fogja bénítani Görögországot. 

A macedón taxisok a síneket zárták le

A görög gazdák demonstrációjával egy időben a határ macedón oldalán a macedón taxisok a két ország közti vasútvonalat zárták le. A taxisok az ellen tiltakoztak, hogy a rendőrség minden más forgalommal szemben elsőbbséget biztosított azoknak a buszoknak és vonatoknak, amelyek menekülteket szállítottak Szerbia felé. 

Feltorlódtak a menekültek

A gazdák és a taxisok demonstrációja miatt a Görögországon keresztül Macedónia felé haladó menekültek feltorlódtak. A görög rendőrség legalább 80 menekülteket szállító buszt állított meg 10 kilométerre a macedón határtól a Reuters hírügynökség szerint

Feltorlódtak a nyugat felé haladó menekültek a blokád miattForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A menekültek egy ideig türelmesen várakoztak a buszokban, aztán pár százan kiszálltak, leültek az út közepére, és azt skandálták, hogy Macedónia! Macedónia!” 

Egy nagyobb csoport felkerekedett, és gyalog indult a határ felé a Reuters operatőre szerint. A görög hatóságok és segélyszervezetek sátrakat állítottak fel az út mentén, de sok férfi aludt a sátrakon kívül a földön, a hideg miatt tábortüzeket gyújtottak.