Csányi megvette az AXA Bankot

hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd otp erste bank hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
Az AXA Bank Europe SA és az OTP Bank megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról. Az üzletág-átruházás magában foglalja az AXA Bank lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. 
Vágólapra másolva!

A lakossági fókuszú AXA Bank 2009 óta van jelen Magyarországon. Az AXA Bank innovatív online banki szolgáltatásokat nyújt, és elsősorban a jelzáloghitelezés terén tekinthető erősnek a hazai piacon.

Az OTP Bank jelzáloghitel-állománya az üzletág átvételével közel negyedével fog nőni.

A biznisz pénzügyi része titkos

Az OTP Bank évek óta kiemelkedően fontosnak tartja, hogy növelni tudja hitelezési aktivitását a magyar piacon, így a menedzsment stratégiájának megfelelően logikus lépés az AXA Bank üzletágának megvásárlása melletti döntés. A menedzsment várakozásai szerint mind a piaci, mind a támogatási környezet a hitelkereslet élénkülésének irányába mutat.

Az OTP megvette az Axa Bank magyarországi üzletágát Fotó: Bielik István - Origo

„Az elmúlt években a bank stratégiájának megfelelően számos országban – köztük Magyarországon is – vizsgáltuk az akvizíciós lehetőségeket, aminek eredményeképpen több országban is bankvásárlással növeltük piaci jelenlétünket. A mostani üzletág-átvételről kötött megállapodást fontos lépésnek tartjuk a magyarországi működésünk szempontjából. Biztosak vagyunk benne, hogy az OTP Bank komplex pénzügyi szolgáltatási kínálatában az AXA Bank ügyfelei is megtalálják az igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat” – mondta el Wolf László, az OTP Bank kereskedelmi banki divíziójának vezérigazgató-helyettese.

Az ügyfeleknek nincs dolguk

Az AXA Bank tulajdonosa, az AXA Bank Europe SA számára kiemelt szempont volt, hogy olyan partnerrel kössön megállapodást, amely a jövőben is biztosítani tudja az AXA Bank digitális megoldásokra nyitott és a direktbankolás iránt elkötelezett ügyfelei számára az általuk megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú kiszolgálást.

A tranzakcióval összefüggésben az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendőjük nincsen.

Jelenleg a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank az eddigiekben megszokott magas színvonalon szolgálja ki lakossági és vállalati ügyfeleit, akik az eddigiekben is használt csatornákon, változatlan módon intézhetik bankügyeiket.

A tranzakció lezárásáig az Axa Bank az eddig megszokott magas színvonalon szolgálja ki az ügyfeleit Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

„Terveink szerint valamennyi hatósági engedély birtokában a tranzakció lezárását követően idén év végén zárulhat le az integrációs folyamat” – mondta Wolf László. Az OTP Bank és az AXA Bank Europe SA mindent elkövet a zökkenőmentes váltás érdekében. A tranzakció

pénzügyi részleteit a felek nem kívánják nyilvánosságra hozni.

Az előzmények

Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területét, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően

az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le.

Január közepén pénzügyi forrásokra hivatkozva jelentette először a Reuters, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat az AXA Bank Europe magyarországi jelzáloghitel-portfóliójának átvételéről.

Az AXA Banknak Magyarországon 2014-ben 37,8 milliárd forint vesztesége volt Forrás: AFP/Nicolas Maeterlinck

A belgiumi székhelyű AXA Bank Europe a francia AXA biztosító banküzlettel foglalkozó érdekeltsége. Az AXA Bank Europe Hungary

2014-ben 37,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el,

és működésének hat éve alatt 108 milliárd forintos veszteséget szenvedett el Magyarországon. Mérlegfőösszege 2014 végén 351 milliárd forint volt, hét bankfiókot működtetett.