Öntik a részvényeket, zuhannak a tőzsdék

Kína jüan yuan deviza
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknote at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China has started a payment system for cross-border yuan transactions, part of the nation's plan to bolster the currency's global usage and win reserve status from the International Monetary Fund. The People's Bank of China on Thursday (8 October 2015) initiated the first phase of the China International Payment System, which provides clearing and settlement services, it said in a statement on its website. Some 19 lenders including Industrial & Commercial Bank of China Ltd. and HSBC Holdings Plc's subsidiary in China are directly participating, the PBOC said. China wants to make the yuan more "freely usable" in global trade and finance to support its bid to be included in the IMF's Special Drawing Rights basket along with the dollar, euro, yen and pound. The yuan overtook the yen to become the world's fourth most-used global payments currency in August, shrugging off a surprise devaluation that month.
Vágólapra másolva!
Már megint esik Ázsia. Az amerikai piacokon is óriási mínuszok voltak záráskor. Kedden volt olyan, amikor nem az Apple volt a világ legértékesebb vállalata. Ma jönnek az európai inflációs jelentések, Amerikából pedig munkanélküliségi adat érkezik. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Kezdjük is a rossz hírekkel. A szerda reggeli nyitás után

már megint nagy eséseket látunk keleten:

A hongkongi Hang Seng index 3,3 százalékos mínuszban járt közép-európai idő szerint 7 órához közeledve, az ausztrál S&P/ASX 200 eddig 2 százalékot eset. A Shanghai Composite is 1,1 százalékkal mínuszt mutatott, tavaly június óta 50 százalékot bukott.

A piacok gyengülésével a japán jen árfolyama emelkedni kezdett, 0,4 százalékot erősödött a nap első negyedében a dollárral szemben.

Nem indul jól a nap Ázsiában Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A nagy esések mögött a gyenge amerikai piacok állhatnak. A tengerentúlon kedden este 1,8 százalékos mínuszban zárt a Dow Jones, míg az S&P 500 1,9 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,2 százalékkal került lejjebb. Az rossz hangulat oka az olajáresés és a borús gazdasági kilátások lehetnek.

Esik az olaj, már megint Forrás: Origo

Esther George, a kansasi Fed elnöke szerint az amerikai jegybank szerepét ellátó szervezetnek a most látható gazdasági bizonytalanságok miatt nem kell megszakítania a decemberben elkezdett kamatemelési ciklusát.

Érvelése szerint:

a piacokon látott bizonytalanságok nem váratlanok, nem is kell ezeken meglepődni,

így nem befolyásolhatják a FED monetáris politikáját.

Ez a kijelentés is valószínűleg közrejátszott az amerikai részvények keddi szereplésében.

Új vállalat a világ élén

Kedden a Google lett a világ értékesebb cége, megelőzve az Apple-t. Az előbbiből átszervezett Alphabet teljes piaci kapitalizációja (az aktuális tőzsdei árfolyam alapján számolt értéke) nap közben az 540 milliárd dollárt is elérte, míg az Apple-é ekkor 530 milliárd volt. Az Alphabet szárnyalása mögött a rendkívül jó negyedéves jelentés áll, miközben az Apple nem igazán fekszik jól a befektetőknél. akik hiányolják a kreatív, jövőbe mutató ötleteket a cégtől.

A kereskedés végére az Alphabet árfolyama visszazuhant 764,65 dollárra, így a piaci értéke 524 milliárd dollár lett, ami kisebb, mint az Apple-é.

Magyar piac is zuhant

Kedden a BUX 2,1 százalékot zuhant, minden nagyobb részvény árfolyama esett. Az olajár esése természetesen megtette a hatását a magyar piacra is. A 8,9 milliárdos forgalommal zajló kereskedelemben 2,9 százalékot gyengült a Mol, 2,5 százalékot az OTP.

Ma az európai inflációs adatokat adja ki az Eurostat. Az elemzői várakozások szerint az éves pénzromlás az eurózónában 0,3 százalékos lehet. A KSH-től pedig a decemberi kiskereskedelmi adatok első becslését várhatjuk.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.